Топ-5 вітамінів, нестача яких заважає вам засинати

Нестача певних вітамінів призводить до порушень сну.

Безсоння може з'являтися з різних причин, від стресу і перенапруги на роботі до серйозних захворювань. І одна з них — недолік деяких вітамінів та мікроелементів. Ось 5 найбільш поширених корисних речовин, дефіцит яких може викликати серйозний і стійкий розлад сну, інформує Ukr.Media.

Вітамін D

Якщо рівень цього вітаміну становить менше 20 нг/мл, ризик розвитку розладу сну підвищується у кілька разів: до такого висновку дійшли автори метадослідження, опублікованого у 2018 році. Відомо, що цей вітамін має великий вплив на наш настрій, схильність до депресії і, судячи з усього, на якість нашого сну.

Вітамін С

Ми звикли думати про цей вітамін як про головного захисника нашого імунітету, але деякі дослідження підтверджують, що він також може бути гарним помічником за наявності безсоння. Річ у тім, що часто порушення сну викликане апное — станом, за якого людина, що спить, на якийсь час припиняє дихати. Регулярний прийом вітаміну С дозволяє істотно зменшити прояви апное і налагодити сон.

Вітаміни групи В

Одна з найважливіших функцій вітамінів цієї групи — регулювання надходження до організму триптофану, речовини, яка допомагає виробляти "сонний" гормон мелатонін. Саме мелатонін допомагає нам засинати ввечері і регулює глибину та тривалість нічного відпочинку. Тож якщо ви дедалі частіше крутитеся ввечері і прокидаєтеся вночі, можливо, варто перевірити, чи немає дефіциту вітамінів цієї групи? До речі, особливо актуальним це є для людей старшого віку: після 50 і 60 років дефіцит вітамінів групи В — майже обов'язкове явище.

Залізо

Якщо ви відчуваєте сонливість, втому, вам важко зосередитися, а нічний сон — поверхневий і переривчастий, можливо, у вас розвивається анемія. Недолік заліза може спровокувати синдром неспокійних ніг і підвищену тривожність — дві дуже поширених причини безсоння. Тож якщо ви підозрюєте, що у вашому раціоні не вистачає заліза — саме час перевірити це і почати вживати заходів!

Кальцій і магній

Кальцій зміцнює кістки, магній корисний для серця, а разом вони допомагають нам розслабитися, перешкоджають утворенню судом (які також заважають заснути) і сприяють виробленню мелатоніну. Тож пийте молоко, їжте банани і перевіряйте час від часу, чи немає у вас дефіциту цих корисних елементів.

Источник