10 способів пережити зиму без центрального опалення

Коли ми переглянули цей будинок (і прочитали обʼяву про продаж), ми були надзвичайно раді, що в ньому є котел і радіатори – у нашому попередньому будинку були просто старі електричні накопичувальні обігрівачі, які коштували дуже дорого – так багато, що ми ніколи не використовували їх цілих три років. 

Але, звичайно, оскільки ми настільки захопилися красою цього будинку, ми ніколи не шукали котел. Напевно достатньо побачити радіатори у ньому?

Гм… Ні. Виявилося, що котел у цьому помешканні був дуже старим котлом із заднім ходом (з 60-70-х років!), який нагадував газовий вогонь у каміні. 

Я ніколи раніше навіть не чув про жодну з цих речей – але вони настільки НЕ енергоефективні, що вимкнені з мережі (я говорю буквально!), і вони також відомі тим, що виробляють чадний газ. Коротше кажучи, вони не економічні та втрачають половину тепла через димарі, тому ми ніколи не використовували його. І зараз ми його викинули.

Незважаючи на те, що у нас є кілька радіаторів (лише чотири в нашому 4-поверховому будинку!), заміна на нову систему котла обійдеться нам так само, як і повна нова установка.

На жаль, у нас немає таких грошей, і я б вважав за краще вкладати наші гроші на те, що покращить наше повсякденне життя (нова кухня, ванна кімната), а не на те, що нам буде лише вигідно взимку. 

Ми вже п’ять років живемо без опалення, це не ідеально, це не по-сучасному, АЛЕ ми справляємося зі своїм становищем.

Ми молоді й здоров’я на нашому боці означає, що це справді не велика проблема. Це чудовий спосіб заощадити гроші, і, змінивши лише кілька речей у домі, він також не повинен бути надзвичайно незручним і смертельно холодним.

Тож я вирішив скласти список змін, які ви можете зробити (більшість із яких ми зробили й використовуємо), які допоможуть вам пережити зиму без центрального опалення…

1. Вибирайте вбудовані енергозберігаючі електричні радіатори

Дозвольте мені чітко сказати – НЕ накопичувальні обігрівачі. Ні-ні-ні. Акумуляційні обігрівачі були винайдені дияволом і не служать абсолютно жодній меті, окрім того, щоб забрати у вас усі ваші гроші і нічого не отримати натомість. 

Хоча ви можете придбати сучасні накопичувальні обігрівачі, про які я чув чудові речі, вони обійдуться вам у кілька десятків тисяч за радіатор. Я маю на увазі, напевно, ви б встановили газове центральне опалення, якби у вас були такі гроші, чи не так?!? Ні – не ті.

Я говорю про зовнішні радіатори або радіатори, які можна жорстко підключити до існуючої розетки. Їх експлуатація також не коштує дорого, як і вони самі.

Завдяки швидкому нагріванню та розумному термостатичному управлінню вони не працюють постійно, що означає економію енергії та грошей. Ви можете вибрати, які радіатори ви бажаєте встановити, тож немає потреби вмикати їх усі одночасно (на відміну від центрального опалення), а якщо ви не можете дозволити собі багато радіаторів – навіть якщо мати лише один або два, можна покрити увесь простір, де ви живете. Повір мені.

2. Використовуйте електричні ковдри та пледи з підігрівом

О, електричні ковдри – я пам’ятаю, як ріс із ними! У той час ізоляція була не зовсім поширеною, одинарне скління все ще було широко поширене, і будинки страждали. 

Електричні ковдри допоможуть вам заснути, не тремтячи годинами. Ціни на електричні ковдри надзвичайно низькі, пристойний бренд коштує близько 1000гривень.

Але чи знаєте ви, що також існують пледи та подушки з підігрівом? 

О так, вони існують! Вони використоують дуже мало енергії за ніч, і відгуки про них досить схвальні. Уявіть собі, що ви сидите перед телевізором з одним із них! 

Але вони недешеві Ціна дешевших моделей становить від 2000 гривень, а більш красиві моделі — понад 4000 гривень. Подушки, очевидно, дешевші.

3. Зимова ковдра обов’язкова

Відмовтеся від тонкої ковдри. Я знаю, що багато людей мають одну ковдру на цілий рік – і це цілком логічно, особливо коли у вас мало місця для зберігання.

АЛЕ, коли у вас немає центрального опалення, а особливо, якщо у вас немає електричної ковдри на ліжко – це дійсно потрібна покупка! 

Ціни, очевидно, відрізняються, але вони можуть коштувати лише 800 грн. за двомісну. Єдина проблема в тому, що вам не захочеться вставати з ліжка вранці. 

4. Додайте вогню!

Це може бути відкритий вогонь, газовий вогонь або навіть пальник. Я знаю, що ці варіанти не такі вже й дешеві, але вони цілком можуть бути вартими інвестицій, якщо ви не збираєтеся встановлювати центральне опалення. 

І ще вони коштують на біса дорого! 

Газовий вогонь у нашому старому будинку справді допомагав нам пережити зиму, і цього року ми нарешті зробили інвестицію в камін для дров у нашому теперішньому домі!

Опалення таких приміщень, як ванні кімнати, додаткові спальні та коридори, насправді для нас неважливе, але основний житловий простір дійсно є місцем, де варто інвестувати в тепло. 

Наявність однієї добре опалювальної кімнати, де ви проводите більшу частину свого часу, значно полегшує життя без центрального опалення. Кожен тип вогню має свою різну ефективність, але дров’яні каміни особливо чудові для швидкого обігріву приміщень і передачі цього тепла в інші приміщення. Вони недешеві, але ви можете заощадити гроші, виконавши багато (або навіть всю!) роботу самостійно.

5. Дім із захистом від протягів

Навіть якщо у вас є центральне опалення, ви не витрачаєте гроші та тепло, якщо ваш будинок не захищений від протягів. 

Варіанти захисту від протягів є і недорогі! Це не лише встановлення нових вхідних дверей або заміна деревʼяних вікон з 90-х!

Чесно кажучи, є так багато простих рішень, які можуть показати ВЕЛИЧЕЗНУ різницю. 

Наприклад, ізоляція витяжок.

6. Утеплюйте!

Якщо у вас немає ізоляції на горищі, негайно придбайте її! Ізоляцію можна встановити своїми руками, і це не обов’язково коштуватиме дорого. Якщо у вас тонкі стіни, можливо, варто подумати про встановлення ізоляційного гіпсокартону, або пенопласту.

В іншому випадку такі речі, як двошарові штори навколо вікон і дверей, можуть навіть дуже допомогти.

Якщо у вас вікна з однокамерним склопакетом (о, чувак, співчуваю тобі!!), то я рекомендую використовувати плівку для вікон.

Вона повністю запобігає утворенню конденсату і діє як свого роду вторинне скління. Це страшенно гидко, але ми помітили величезну різницю, використовуючи це в нашому старому будинку. 

7. Вибирайте килими, а не голу підлогу

Килими набагато тепліші за інші підлогові матеріали, а також забезпечують хорошу теплоізоляцію! 

Якщо можете, виберіть килими. Якщо ви не можете – завжди є килимки, навіть якщо ви використовуєте їх лише взимку.

Обидва вони нагріватимуться набагато швидше та допоможуть довше зберігати тепло у кімнаті. 

8. Встановіть електричну теплу підлогу

Якщо ви не можете погодитися на килим, замість нього завжди є підігрів підлоги. 

Стверджується, що електрична тепла підлога нагріває приміщення ефективніше, ніж радіатори, і, звичайно, термостатичний контроль означає, що їй також не потрібно постійно живити. 

Підлогу з підігрівом можна використовувати під більшістю поверхонь підлоги, але завжди краще спочатку проконсультуватися з постачальником підлоги та постачальником підлоги з підігрівом! 

Це точно недешево встановити та потребує підйому старої підлоги та переустаткування (або придбання нового

о покриття!) – але ви можете зробити основну частину роботи самостійно, якщо відчуваєте що зможете. 

9. Вдягайтеся!

Це досить очевидно, але якщо ви сподіваєтеся на будинок з опаленням, де ви можете гарцювати у своїй улюбленій футболці та коротких комбінованих піжамах, подумайте ще раз. 

Вам потрібно інвестувати в хороші товсті толстовки та  флісові піжами.

Звичайні термофутболки також чудові, а тапочки чи шкарпетки теж обов’язкові! Можливо, побалуйте себе також гарним халатом. Загалом – ходіть по магазинах!

10. Згадайте про грілку

Сучасні грілки навіть не обов’язково мають бути водяними. Є м’які ведмедики для мікрохвильової печі, подушечки для рук і грілки для вух. Вони не тільки для дітей, але й чудовий спосіб додати трохи додаткового тепла вашому тілу, де б вам це було потрібно. 

Мої ноги мерзнуть найбільше, тому я завжди використовую грілку, коли сиджу за роботою або перед телевізором.

Інші старі шкільні поради: пийте багато гарячих напоїв і віддавайте перевагу гарячим стравам, наприклад супу в обідній час.

Ось мої головні поради! Я знаю, що не всі вони дуже доступні – повірте, ми користуємося не всіма! Але, сподіваюся, принаймні деякі з цих пунктів будуть корисні для вас, якщо ви теж застрягли в будинку без центрального опалення або просто не хочете (або навіть не можете!) оплачувати високі тарифи.

Джерело