Багаторічний керівник корупційних схем у херсонській освіті пішов працювати на росіян

Колишній завхоз Управління освіти Херсонської міської ради Дмитро Чаплинський ще влітку, або навесні минулого року пішов працювати на росіян. 

Це зʼясувалося тільки зараз, коли одна з хакерських груп опублікувала величезний список тих, хто працював в Херсоні на росіян, в якому містяться сотні прізвищ колаборантів, як керівників так і дрібних.

Судячи з усього, список був складений на початку літа 2022 року, коли окупанти вже почали строювати свої “міністерства”, але ще паралельно діяла окупаційна військово-цивільна адміністрація.

В документі під номером 326 є такий собі Дмитро Олексійович Чаплинський. Він очолював на час складання списку, “відділ координації проектної діяльності” окупаційного Департаменту освіти і науки Херсонської області. 

Це перша поява одіозного посадовця у списках зрадників. 

Багато років Дмитро Чаплинський працював на скромній посаді завгоспа управління освіти, але мав ще одну посаду — керівника тендерного комітету, через який кожного року розподілялися сотні мільйонів бюджетних гривень. 

МОСТ неодноразово писав про закупівлі Управління, як і у період з 2013 по 2016 роки були просто грабунком бюджету із завищеними цінами, іноді втричі. В тендерах брали участь друзі та сусіди завгоспа. 

Влітку 2017 року у Чаплинського вдома та на роботі провели обшуки та знайшли великі суми грошей.

Пізніше в суді депутат Херсонської міської ради Андрій Дмитрієв пояснив, що це його гроші, які він платив Чаплинському за оренду аптек. І хоч правоохоронці зʼясували, що аптеки належать дружинам Андрія та його брата Сергія Дмитрієвим, суд гроші Чаплинському повернув.

Андрій Дмитрієв був повʼязаний із Дмитром Чаплинським через дружину останнього — Олену Скляр. Вона керувала рядом компаній родини Дмитрієвих. 

Будучі головою бюджетної комісії Дмитрієв через Чаплинського протягував дружні фірми на підряди. У 2018 році Дмитрієва вигнали з посади, а Чаплинського заховали, хоча він продовжував впливати на процес проведення публічних торгів аж до звільнення багаторічного очільника міської освіти Юрія Ніконова.

Джерело