ФСБ’шнику оголосили підозру в утримуванні посадовця на Херсонщині

Поліція оголосила нову підозру ФСБ’шнику Яну Заневському – цього разу в незаконному утримуванні старости округу однієї з громади Херсонщини.

Про це повідомляється на сайті Офісу Генерального прокурора.

Заневському інкримінували порушення законів та звичаїв війни. За інформацією слідства, посадовця викрали 21 вересня 2022 року. Як стверджує слідство, після викрадення чоловіка утримували в будівлі обласної поліції у Херсоні.

Його утримували у виснажливих антисанітарних умовах, обмежували у їжі та відвідуванні вбиральні.

22 – 23 вересня Ян Заневський допитував бранця. Він намагався отримати інформацію про місця зберігання зброї та підпілля. Коли полонений не відповідав на питання або робив це українською мовою, то Заневський катував його струмом і бив.

Побиття призвели до отримання чоловіком легких і тяжких тілесних ушкоджень.

Через декілька днів допит повторився. Ян Заневський знову питав у старости про місця зберігання зброї, співпрацю з ДРГ та голову однієї з громад Херсонської області. Цього разу ФСБ’шник за відсутність відповідей або їх надання українською мовою бив полоненого тільки струмом.

Після цього допиту чоловік втратив свідомість і прийшов до тями 30 вересня вже у себе вдома. Заневському заочно загрожує кримінальна відповідальність. Триває досудове розслідування.

Ян Заневський є сином колишнього начальника охорони Януковича В’ячеслава Заневського. Раніше молодшому Заневському повідомляли про підозру в курированні фільтраційного табору на ТОТ Запорізької області та жорстоких допитах цивільних полонених у Білозерці на Херсонщині.

Яну Заневському допомагав в репресіях проти українців на Херсонщині і його батько. За це В’ячеславу Заневському повідомляли про підозру в пособництві державі-агресору.

За інформацією обласної прокуратури, на Херсонщині за порушення законів та звичаїв війни засудили сімох людей.

Джерело