Колекція херсонського музею поповнилась старовинною іконою

Херсонський художній музей імені О.Шовкуненка отримав вилучену правоохоронцями Полтавщини старовинну ікону.

Про це повідомили на сторінці музею.

Ікона, йдеться у дописі, – одна з тих, які контрабандист скуповував через інтернет, реставрував та нелегально пересилав за кордон.

“Зловмисника затримали наприкінці листопада минулого року, коли він намагався відправити «Укрпоштою» до Євросоюзу три ікони, 1 лютого суд призначив контрабандисту 3 роки умовного покарання”, – повідомили в музеї.

Судова мистецтвознавча експертиза визначила, що вилучені ікони належать до культурних цінностей, які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення.

Мінкульт запропонував Херсонському художньому музею обрати одну з них для поповнення розрабованої колекції. Музейні фахівці обрали образ «Іоана Воїна».

“До пограбування [окупантами восени 2022 року] в музеї зберігалася інша невеличка ікона, присвячена святому мученику Іоану Воїну, написана XVIII ст. темперою на дошці. На жаль, вона… була викрадена російськими арт-мародерами перед відходом окупантів з Херсона. Місцеперебування вкраденої ікони наразі невідомо”, – зазначила директорка музею Аліна Доценко.

Нагадаємо, із Херсонського художнього музею окупантами восени 2022 року було викрадено понад 10 000 робіт українських, російських та європейських митців.

На середину березня 2024 року відомо про 96 викрадених росіянами робіт, ідентифікованих співробітниками музею.

Джерело