Херсонське окупантське медіа «засвітило» схожу на правду кількість школярів і студентів, які навчаються очно

Лояльний до окупантів Телеграм-канал «Главное в Херсоне» розмістив новину про виплату мешканцям регіону так званих «шкільних 10 тисяч», тобто окупантської разової допомоги сім’ям на кожну дитину, яка навчається очно в школі або середньому спеціальному чи вищому навчальному закладі.

В повідомленні йдеться про те, що на окупованій частині області батьками школярів та студентів подані 13 тисяч заяв на отримання окупантської допомоги.

Але наприкінці серпня той же Телеграм-канал розмістив повідомлення, в якому йшлося про 18 тисяч школярів, яких готова прийняти 91 школа — саме стільки спромоглися відкрити на Херсонщині окупанти. Це — 19,9% від загальної кількості шкіл на Херсонщині.

Навіть якщо припустити, що частина сімей можуть мати двох і більше дітей шкільного віку, і хтось з батьків один пише заяву на допомогу на кількох дітей, все одно різниця — завелика. По-перше, тому що в Херсонській області не так багато сімей з двома та більше дітьми, а зараз, коли чимало людей виїхали з окупованого регіону, таких сімей ще менше. По-друге, тому що 13 тисяч — це заяви від батьків не лише школярів, а й студентів.

Окупаційний «міністр освіти Херсонської області» Михайло Родіков казав, що загальна кількість мешканців Херсонщини, які можуть претендувати на «шкільні 10 тисяч», — 22 тисячі. Але достовірність цих даних неможливо перевірити. І тоді невідомо, чому аж 9 тисяч сімей не подали заяви на грошову допомогу від окупантів. Нам відомо, що працівникам шкіл наказували розповідати людям, які записують своїх дітей на навчання, про щедрість окупантів, які, намагаються купити лояльність херсонців. Тому навряд чи є підстави говорити про неінформованість мешканців області. Й в нинішніх важких економічних умовах люди навряд чи відмовляться від грошей, якщо вони повели дитину на очне навчання в окупантський заклад.

Тому можна припустити, що 13 тисяч — більш схожа на правдиву реальна кількість школярів і студентів в Херсонській області. Для порівняння: в «Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021 — 2027 років» вказано, що станом на 2017-2018 навчальний рік в закладах середньої освіти навчалися 108 тисяч людей. Враховуючи негативні демографічні тенденції в регіоні, в 2022 році кількість учнів і студентів на Херсонщині, скоріше за все, зменшилася, але точно не до 18 тисяч. І ця цифра, до речі, навряд чи є правдивою. Скоріше, можна казати про 13 учнів і студентів загалом. Ось такий — один з результатів «денацифікації».

Нагадаємо, натомість на дистанційне навчання в херсонських школах, які працюють по українським програмам, подали заяви близько 30 тисяч учнів.

Джерело