Історичні вигадки, розстріл цивільних, постановочні відео полонених: головні маніпуляції російських пропагандистів про Херсонщину

З 1 по 7 серпня аналітики проєкту «Infocrime Kherson» фіксували шквал маніпуляцій на пропагандистських російських ресурсах, що висвітлюють ситуацію на Херсонщині.

Основну увагу вони зосередили на фейках про удари ЗСУ по об’єктах у Херсонській області, розповідали про підготовку до так званого «референдуму» і займалися дискредитацією української влади.

Розстріл мирних мешканців під час евакуації

1 серпня росіяни розстріляли мікроавтобус з мирними мешканцями, які намагалися виїхати з села Старосілля Херсонської області до Кривого Рогу. Окупанти поцілили в автобус протитанковою керованою ракетою.

Росіяни лише наступного дня через свої пропагандистські ресурси поширили версію про те, що цивільних обстріляли українські військові. Це цинічна брехня.

В результаті пострілу загинуло троє людей. Ще п’ятеро — важко поранені. Люди отримали мінно-вибухові травми та опіки, повідомив голова Криворізької ВЦА Кривого Олександр Вілкул. За його словами, окупанти точно знали, що це цивільний автобус і в ньому мирні люди.

«З місця трагедії поранених під обстрілами евакуювали героїчні бійці нашої криворізької 17-ї танкової бригади…

Як виявилося, четверо людей — це одна сім’я: мама 55 років, батько 53 роки і двоє синів по 35 років. Ще одна поранена — жінка 63-х років, чий син загинув там на місці. Найбільш важкі опікові травми отримала мама та один з її синів — у неї до 50% опіків, у нього — до 40% опіків.

Всі поранені були прооперовані лікарями «тисячки». Одночасно проводилися протишокові заходи. Лікарі зробили все можливе. У тих, хто отримав опіки — ці місця були закриті ксеношкірою. Також оперативно був наданий вертоліт аеромобільної допомоги. На ньому мама двох синів була відправлена до Києва в опіковий центр для надання подальшої допомоги. Інші поранені зараз знаходяться в реанімації, стан важкий, але стабільний. Їм надається все необхідне лікування», — описав ситуацію Вілкул станом на 2 серпня.

Постановочні відео про «українських диверсантів»

Російське федеральне видання «РИА Новости» опублікувало фейк про затримання українського «диверсанта», який розкидав протипіхотні міни та GPS-трекери.

Його радо перепостив ресурс «Главное в Херсоне».

На відео видно, що чоловік переповідає заздалегідь вивчений текст. Він часто виправляє сам себе, робить великі паузи та дивиться вбік.

Про самі міни про які кажуть у підводці, у відео немає жодного слова, на що звертали увагу навіть боти в коментарях до допису.

Російська пропаганда часто продукує на тимчасово окупованих територіях фейки про нібито викриття диверсантів, членів херсонського підпілля або ТрО. Є випадки, коли це дійсно правда, проте здебільшого в таких відео нам показують «акторів». До того ж, українські диверсанти та підпільники в російських сюжетах — це часто люди з алкогольною, наркотичною залежністю, брудні, схожі на безхатьків або неосвічені.

Нескладно здогадатись, що мета таких сюжетів одна — показати, наскільки нікчемними є українські патріоти у порівнянні з орлами-росіянами, які прийшли «защищать» херсонців.

Не можна також виключати того, що часто такі зізнання в диверсійній діяльності вибиваються тортурами в людей, які взагалі не причетні до таких дій.

Тисячі охочих жити в окупації

Так звана «ВЦА Херсонської області» у своєму Telegram-каналі розмістила відео «О бесконечных автомобильных очередях при въезде на освобождённые территории».

На відеозаписі показані величезні черги у Запорізькій області, а в підводці є коментар заступника голови так званої «військово-цивільної адміністрації» Катерини Губарєвої, яка говорить, що кожного дня в Херсонську та Запорізьку області повертаються не менше 60 машин.

«Все здесь видят, откуда летят эти снаряды, видят, кто несёт сюда войну и разрушения. Поэтому лояльных (до Росії) людей становится больше», — сказала вона.

І це очевидна маніпуляція, бо на відео показана черга на виїзд з окупованих територій, поблизу блокпоста у Василівці. Це підтвердили люди, які нещодавно виїздили з окупованої Херсонщини на підконтрольну Україні територію.

«Історик» Стремоусов наслідує рівень свого верховного вчителя Путіна

Цього тижня Telegram-канали «Херсон лайф» та «Новости Херсонщины» опублікували «експертний» коментар колаборанта Стремоусова щодо історії Херсона і області.

За його словами, перебування Херсонщини у складі України було нібито помилкою. Бо Херсонська область є начебто історичною російською землею.

Адже Херсон і область були створені указом Катерини II.
Формально, у випадку з Херсоном Стремоусов може бути правий.

Але з областю колаборант, так би мовити, дав у штангу. Бо Херсонська область, як адміністративна одиниця, була створена у 1944 році після звільнення від нацистської окупації.

Викриття російської брехні від «Infocrime_Kherson‎» також можна читати у Facebook і Telegram.

До моніторингу входять такі ресурси:

Telegram-канали — «Херсонская народная республика», «ВГА Херсонской области», «Херсонский Вестник», «Главное в Херсоне», «Херсон.ру», «Каховский Городской Быт».

Сайти — «Херсон лайф», «Новости Херсонщины».

Телеканал — ВТВ+.

Проєкт реалізується ГО «Інститут масової інформації» та виданням МІСТ і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Джерело