Журналісти з’ясували подробиці вбивства окупантами трьох чоловіків у Коханах

Центр журналістських розслідувань з’ясував подробиці вбивства окупантами трьох цивільних чоловіків у Коханах на лівобережжі Херсонщини.

Жертвами росіян стали Олександр Карпусь, Олександр Голенков і Микола Вознов.

Журналісти ЦЖР зв’язалися з рідним вбитого Олександра Карпуся і дізналися, що йому відомо про цю трагедію.

За його словами, це сталося 14 березня. Чоловіки зібралися ввечері разом, однак скільки їх було і що сталося далі – невідомо. Згодом їх знайшли застреленими.

«Село Кохани після затоплення водою через підрив Каховської ГЕС вимерло. В ньому залишилось, може, 10-12 людей. Зв’язку з селом давно нема, мобільний там не ловить. Тіла вбитих пролежали там три дні, бо ніхто не хотів їхати їх забирати. «Швидка» туди теж відмовлялась їхати», – розповів рідний вбитого.

Тіла вбитих зараз перебувають у Скадовську, в моргу. Росіяни поки їх не видають, посилаючись на «слідчі дії».

«Після затоплення села Саша рятував людей і вони йому за це вдячні. Багато хто звідти потім виїхав і Саша доглядав за їхніми будинками. Сам він настільки любив ці місця, що так і не наважився виїхати, хоча ми його постійно вмовляли це зробити. Останнім часом ті, хто залишався в селі розселились у дачних будинках наверху, де не дістала вода. Їхні власники були не проти, бо так менше шансів, що їх будинки розграбують. Цим тут займались самі російські військові. З перших днів затоплення вони вдиралися до гаражів і помешкань та виносили звідти все, що бачили. Також водою там зносило пральні машинки, меблі, зносило й самі будинки», – розповів він.

Олександр Карпусь, біля 45 років, родом із сусідньої Кардашинки, але часто бував у Коханах. Другий вбитий – Микола Вознов, місцевий. Він вирощував троянди, мав теплиці, як і більшість односельців.

Третій вбитий – Олександр Голенков, орієнтовно 40 років. Він – не місцевий, колись приїхав на Херсонщину з іншої області на заробітки, так і залишився в Голопристанській громаді. Тут він працював у теплицях.

«І Коля, і Саша Голенков – звичайні хлопці. Вони цивільні, прості роботяги», – сказав ЦЖР рідний одного з вбитих.

20 березня Херсонська обласна прокуратура повідомила про початок досудового розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством трьох цивільних осіб у селі Кохани Скадовського району.

За повідомленням російських ЗМІ, за підозрою в цьому вбивстві окупанти затримали двох військовослужбовців військової частини 11843, раніше засуджених Олексій Булеліна і Мунтяна Тарасенка. Обидва вони – з Волгоградської області РФ.

Джерело