На Херсонщині діятиме програма з компенсацій за розмінування земель

У Херсонській області діятиме програма з компенсацій за розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Про це на своїх Інтернет-ресурсах повідомило Міністерство економіки України.

Також програма компенсацій діятиме на підтверджено забруднених ділянках земель у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Цього роки на компенсації заклали 3 мільярди гривень.

“Рішення Уряду дасть змогу фермерам вже цієї весни укладати контракти як з державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель і отримати компенсацію із державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування”, – сказала Перший віцепрем’єр-міністр та міністр економіки України Юлія Свириденко.

З бюджету компенсуватимуть 80% вартості розмінування однієї ділянки землі. Ціна за розмінування визначатиметься на торгах в Prozorro.

Програма компенсацій не поширюється на фермерів з податковим боргом, під санкціями, з росіянами серед власників товаровиробника, у стадії ліквідації чи банкрутства.

Довідково: ДАР – це Державний аграрний реєстр

Станом на 4 березня, у Херсонській області розмінували більше 216 тисяч гектарів земель. На них знайшли 152 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Джерело