Росіяни посилюють репресії стосовно мешканців Херсонщини, які не отримали паспорти РФ

Громадянам України, які перебувають у Росії та на окупованих територіях, загрожує видворення з початку 2025 року.

Про це йдеться в повідомленні МВС Росії про зміни в правовому статусі громадян України, які перебувають у Росії та на окупованих українських територіях, яким загрожує видворення з країни, якщо вони не пройдуть низку процедур і не отримають так звану «зелену карту».

Як повідомляє російське агентство «Інтерфакс», посилаючись на підписаний Володимиром Путіним указ, для громадян України та осіб, які перебували у «громадянстві Донецької та Луганської народних республік», «зберігається право перебування на території Російської Федерації без обмеження терміну перебування та провадження трудової діяльності без дозвільних документів, за умови проходження ними дактилоскопічної реєстрації, фотографування та медичного огляду».

Після проходження названих процедур територіальні органи МВС Росії видають громадянам відповідний документ на бланку встановленого зразка (зелена карта).

Громадяни України, зареєстровані на територіях за межами ЛДНР, Херсонської та Запорізької областей, які не отримали «зелену карту», не будуть видворені з країни до 31 грудня 2024 року.

«Цей порядок не поширюється на громадян, які звільнилися з місць позбавлення волі, створюють загрозу державній або громадській безпеці, представили фальшиві документи або повідомили неправдиві відомості», – йдеться в повідомленні.

Також у МВС РФ нагадали про безстрокову заборону на видворення з країни мешканців чотирьох «нових регіонів», які не звернулися за отриманням паспортів, та рекомендували звернутися до окупаційних органів внутрішніх справ для вирішення цього питання.

Невидворення з країни не стосується громадян, які «становлять загрозу державній або громадській безпеці».

Іноземцям, які мають посвідку на проживання або посвідчення на постійне проживання в ДНР, ЛНР, Запорізькій або Херсонській областях, окупанти продовжили право проживання на цих територіях на підставі наявних у них документів (у тому числі зі строком дії, що минув) до 31 грудня 2024 року включно.

При цьому іноземці, які тимчасово перебувають на території чотирьох «нових регіонів», також зможуть перебувати в країні без санкцій до 31 грудня 2024 року включно.

Нагадаємо, з 1 липня 2024 року на тимчасово окупованих територіях України, які були захоплені армією РФ після початку повномасштабного вторгнення, в тому числі й лівобережжя Херсонщини, закінчується дія спрощеного набуття російського громадянства.

Джерело