СБУ затримала мешканця Херсона, який під час окупації брав участь у катуванні людей

СБУ затримала у Херсоні ще одного колаборанта, який співпрацював з окупаційною владою та брав участь репресіях проти місцевих мешканців під час окупації правобережжя області.

Про це повідомляє сайт Служби безпеки України.

Відомо, що мешканець Херсона отримав посаду молодшого інспектора у Херсонському слідчому ізоляторі № 1.

На своїй посаді він брав участь у транспортуванні ув’язнених українців до камер окупаційної тюрми, де брав участь у тортурах над потерпілими. Він бив заручників, викрадав їхні особисті речі, не надаючи доступу до їжі та води.

Під час катувань зловмисник неодноразово загрожував вбивством, намагаючись таким чином вплинути на місцевих мешканців та зламати дух опору серед учасників антиокупаційного руху.

Після звільнення Херсона колаборант переховувався аби уникнути суду. Однак правоохоронці встановили його місцеперебування та затримали.

При обшуку у помешканні фігуранта було виявлено:

  • окупаційну перепустку, яка дозволяла йому безперешкодно проїжджати через російські блокпости;
  • виписку з наказу про призначення на посаду у лавах загарбницького органу;
  • довідку про зарахування до адміністрації російської катівні;
  • підписану колаборантом присягу на вірність країні-агресору та заяву на отримання громадянства РФ.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Раніше повідомлялось про те, що СБУ заочно оголосила про підозру у пособництві державі-агресору колишньому начальнику служби морської безпеки Херсонського морпорту.

Джерело