Хто є лідерами політичної активності на Хмельниччині після початку повномасштабного вторгнення

Лідери політичної активності після початку великої війни не змінилися — це представники політичних партій «Команда Симчишина», «Слуга народу», «За майбутнє», йдеться у дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Попри активну діяльність, яку партії здебільшого висвітлюють у своїх соціальних мережах, публічних розмов та заяв про участь у повоєнних виборах ні місцеві політики ні народні депутати, які представляють Хмельниччину у Верховній Раді, не ведуть. Однак це не означає, що вони не думають про свої виборчі перспективи. Однією з ознак наближення виборчої кампанії можна вважати зростання активності політичних лідерів у соціальних мережах та ЗМІ.

Досить активно комунікують зі своїми виборцями безпосередньо в округах представники партії «Слуга народу» Микола Стефанчук (ВО №187), Олена Копанчук (ВО №189), Олексій Жмеренецький (ВО №190) та Ігор Марчук (ВО №193), а також представник депутатської групи «Партія “За майбутнє”» Сергій Лабазюк (ВО №188). Про це, зокрема, свідчать дописи в їхніх соціальних мережах, оприлюднені з грудня 2022 року по березень 2023 року.

Так, на початку березня цього року на фейсбук-сторінці Слуга народу — Стефанчук Микола — Округ 187 повідомили, що нардеп вручав медикам з Хмельниччини сертифікати на 20 апаратів штучної вентиляції легень від благодійників з Італії. Раніше разом із Сергієм Мандзієм, народним депутатом, обраним за списком партії «Слуга народу», який очолює її хмельницьку обласну організацію, Микола Стефанчук проводив зустріч з керівниками речових ринків Хмельницького. А з ще одним вихідцем із Хмельниччини, нардепом Володимиром Ватрасом, також обраним за списком партії «Слуга народу», Стефанчук передавав медичним закладам області генератори від меценатів з Казахстану, 20 стаціонарних комп’ютерів та 7 ноутбуків навчальним закладам області. Депутат зустрічався з вимушеними переселенцями у Гуківській та Закупненській громадах, а разом із Володимиром Ватрасом вручав Грамоту ВРУ тоді ще начальнику ОВА Сергієві Гамалію.

Олексій Жмеренецький у Полонському ЦПМСД вручав Грамоту ВРУ та нагрудний знак лікарці Уляні Мазур, відвідав ДП «Славутське лісове господарство» та брав участь у звітуванні фракції політичної партії «Слуга народу» за рік роботи, передавав гуманітарну допомогу з Франції шепетівській лікарні, долучався до ініціативи «Ялинка незламності» у Славуті, відзначав рятувальників Шепетівщини найвищими відзнаками Верховної Ради.

Олена Копанчук передавала допомогу захисникам під час візиту на Шепетівщину; зустрічалася з працівниками Хмельницької АЕС у Нетішині; брала участь у відзначенні 150-річчя локомотивного депо «Шепетівка», а також у Дня працівників архівних установ та Дня енергетика; передавала машини на фронт для захисників і захисниць.

Ігор Марчук у березні 2023 року побував на форумі «Кластери як каталізатор розвитку територій: досвід ЄС та України» та на відзначенні 104-ї річниці «Щедрика» в Камʼянці-Подільському; у Хмельницькому передавав спецпризначенцям квадрокоптер; побував на презентації дитячої книги Сергія Боднара «Наша Перемога».

Сергій Лабазюк брав участь в ефірах на місцевому телеканалі «ТВ7+», у волонтерському саміті «Взаємодія волонтерів — опора ЗСУ», зустрічався з керівниками та представниками дипломатичних установ в Україні, долучався до заходів з нагоди Дня Соборності України, зустрічався з головами, депутатами та активом громад свого округу, звітував про роботу за 2019–2022 роки в парламенті, про діяльність БФ «Ми поруч» та освоєння субвенцій у громадах округу.

Інформації про активність в округах народних депутатів Віктора Бондаря (ВО №191, позафракційний) та Олександра Гереги (ВО №192, група «Партія “За майбутнє”») у відкритих джерелах немає. Зазначимо, що останній допис на сторінці Віктора Бондаря у фейсбуці датований 7 лютого 2023 року (дані на час підготовки політичної мапи). Попри те, що сторінка Олександра Гереги активна, інформації про візити депутата в округ там немає, однак є дописи про його діяльність у Верховній Раді України, роботу його команди з виборцями, привітання зі святами.

Джерело