Як хмельничани готуються до можливого блекауту

Попит на освітлювальні прилади в хмельничан порівняно з минулим роком зменшився. На місцевих ринках черг за ними немає. Товарами, які мають попит у покупців на Старокостянтинівському ринку залишаються ліхтарики.

Хмельничанин Михайло купив прожектор на випадок вимкнення світла. Без підзарядки, з його слів, прилад працює до 12 годин і має певні переваги серед інших, інформує Суспільне.

“Він має індикацію заряду – одразу видно, наскільки він заряджений, і він повертається донизу, ліворуч, праворуч. Ніжки розкладаються, його можна також підвісити”, — каже хмельничанин.

Михайло торгує освітлювальними приладами на Старокостянтинівському ринку. Каже, наразі містяни здебільшого купують ліхтарики та кемпінгові світильники. Розповідає про найпопулярнішу модель світильника.

“Він є автономним, його можна ставити на стіл, використовувати для читання, писання, приготування їжі, чи просто використовувати замість основного світла”, — пояснює продавець.

Зі слів Михайла, покупці шукають якісні прилади вартістю до п’ятисот гривень. Ціни на освітлювальні прилади цього року, каже, порівняно з минулим – знизилися.

“Є дуже велике насичення ринку за цей рік, підвезли багато товару в Україну, і є з чого вибрати, по-перше. По-друге, ціни, як мінімум у два рази знизилися”, — розповідає чоловік.

На ліхтарики попит є, на генератори – ні, розповів продавець Олександр.

“На цей час порівняно з минулим роком такого ажіотажу немає. Люди питають, але поки нічого конкретного, так, як минулого року не беруть”, — каже продавець генераторів.

Ціни на генератори, зі слів Олександра, порівняно з минулим роком, знизилися, зокрема, на найпопулярніші три кіловатні – майже в п’ять разів.

“Минулого року була нестача, і постачальники всі підіймали ціни. Зараз, навпаки, ціни приємні. Якщо минулого року ціна сягала майже до сорока тисяч за трьох кіловатний генератор, то зараз ціни практично від дев’яти тисяч”, — пояснює Олександр.

Так, як і торік, хмельничани купують засоби для обслуговування генераторів.

“Багато в кого закінчилася гарантія на генератори, міняють звичайний карбюратор бензиновий, ставлять газ бензин, бо дешевше. Адже, коли ще генератор на гарантії й стоїть просто карбюратор бензиновий, то якщо поставити газ бензин, то гарантія злітає”, — розповідає продавець.

Попит на свічки, зі слів продавчині Світлани, впав на сімдесят відсотків. Ті, хто купують – обирають звичайні парафінові.

“На жаль, фінансова спроможність у наших покупців не дуже високого рівня, тому беруть звичайну дешеву свічку”, — розповіла продавчиня свічок.

Зі слів продавчині Світлани, вартість свічок, порівняно з минулим роком, також знизилася. Роздрібні ціни на освітлювальні пристрої й генератори не регулюються державою. Зі слів, завідувачки сектору контролю за регульованими цінами головного управління держпродспоживслужби в області Олени Сологуб-Лисенко, їх вартість формує попит і пропозиція на ринку.

“Верховною радою 13 грудня 2022 року був ухвалений закон 2836, яким були запроваджені пільгові умови ввезення генераторів і подібної техніки з-за кордону, без сплати ПДВ і в’їзного мита. Дана пільга діяла до першого травня 2023 року, наразі вона скасована”, — розповіла Олена Сологуб-Лисенко.

Скасовування цього закону, зі слів Олени Сологуб-Лисенко, в майбутньому спричинить ріст цін на імпортні прилади.

Джерело