Конструктор для гармонійного розвитку дитини

Творче мислення у дітей — природній потяг до дослідження світу. Вони прагнуть створювати та будувати щось власноруч — вежі, транспорт, замки, хмарочоси. Тому конструктори для дітей стали однією з найпопулярніших форм розвиваючих іграшок, які дозволяють не тільки навчатись чомусь новому, але й отримувати задоволення від процесу моделювання.

Основні види конструкторів

Перед тим як купити дитячі конструктори, важливо познайомитися з їх різновидами. Сучасні виробники пропонують такі варіанти:

  • Магнітні конструктори. Ці іграшки не мають з’єднань. Всі деталі взаємодіють між собою завдяки силі магнетизму. Гра з ними допомагає дітям отримати базове уявлення про фізичні властивості. Проте, варто враховувати, що абстрактність та наявність дрібних деталей у наборах підходить для використання дітьми від 5 років.
  • Дерев’яні моделі. Вони сприяють розвитку уяви та абстрактного мислення. Такі набори екологічно безпечні, оскільки виготовлені з натуральних матеріалів.
  • М’які конструктори. Їх елементи виконані з текстилю або м’якого пластику. Гра з конструктором розвиває дрібну моторику та тактильні відчуття малюка.
  • Електронні моделі. Вони знайомлять дітей з природними явищами та фізичними законами.
  • Пластикові конструктори. Це найбільш поширена категорія наборів. Вони випускаються брендами для людей різного віку — від малюків до дорослих. Між собою набори відрізняються кількістю елементів і їх розміром, вартістю, складністю. Обираючи такий конструктор слід звертати увагу на вікові обмеження і склад набору. Дівчаткам сподобається збирати звірят, ферми, палаци тоді, як хлопцям літаки, транспорт, драконів тощо.

Переваги конструктора для дітей

Конструктор для дітей сприяє:

  • розвитку координації рухів. Під час будування мостів, хмарочосів, кораблів з дерев’яних та пластикових деталей, дитина навчається контролювати свої рухи та складати елементи так, щоб створена конструкція була стійкою та надійною;
  • знайомству з фізичними явищами. Заняття з розвиваючими іграшками допомагають дітям отримати знання про силу тяжіння та рівновагу. Діти навчаються логіки;
  • розвитку просторового мислення. Під час складання конструктора за певною схемою дитина періодично перемикає свою увагу від малюнка на деталі. Це розвиває її уважність, просторове мислення та навички самоконтролю;
  • вивченню кольорів і форм;
  • розвитку дрібної моторики. Складаючи невеликі деталі в єдину конструкцію, дитина розвиває дрібну моторику рук.

Завдяки конструктору, діти мають можливість не лише розважитися, але й навчитися багатьох корисних речей і краще розуміти навколишній світ. Окрім того, розвиваючи іграшки можуть стати чудовою нагодою для батьків провести час разом з дитиною.

Джерело