На Хмельниччині розпочато реалізацію соціального проєкту психологічної підтримки військових та членів їх родин

За ініціативи голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк спільно з Хмельницькою гуманітарно-педагогічною академією та ГО «Соціальний проєкт Разом» вперше на Хмельниччині розпочато реалізацію соціального проєкту психологічної підтримки військових та членів їх родин «РАЗОМ. ДОПОМОГА. ПОРУЧ».

Головна мета – практична підготовка фахівців психологічної підтримки для роботи з військовослужбовцями, їх родинами та усіма, хто того потребує. Супроводжуватимуть навчальні заходи студенти випускних курсів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії за спеціальністю  «Психологія».

Віолета Лабазюк зазначила : «Майже два роки поспіль триває широкомасштабна війна. Це надскладні часи для кожного українця і для держави загалом. Величезна кількість населення потребує  моральної і психологічної підтримки. Важко знайти родину, яку б не торкнулася війна. Це справді стосується багатьох: і тих, чиї рідні захищають нашу країну, і тих, які мають поранення, контузії чи перебувають в полоні або пропали безвісти. Часто самотужки впоратися з душевними переживаннями несила. І тут ми уже стикаємося із великою нестачею кваліфікованих спеціалістів. Тому діяти потрібно вже».

Старт проєкту дала  Всеукраїнська науково-практична конференція. Голова обласної ради, команда експертів, практикуючі психологи у військових частинах, кандидати психологічних наук, медики, військові капелани, студенти-психологи обговорили ключові питання психологічної допомоги військовим –  психологічний супровід бійців під час воєнного стану, особливості комунікації військових та цивільних, психологічні особливості взаємодії батьків та дітей в умовах війни, проблеми психологічної адаптації тих, хто повертається з війни.

Також протягом трьох днів високопрофесійні тренери з різних куточків України  під керівництвом Оксани Зінько – кандидатки педагогічних наук, доцентки, психологині, сертифікованої супервізорки  Психологічного центру «Перспектива» відпрацьовували зі студентами педакадемії різноманітні психологічні практики.

За результатами практичної підготовки 34 студенти-психологи ХГПА отримали сертифікати, що засвідчують участь у соціальному проєкті та отримання базових знань і навичок для роботи з людьми, які постраждали внаслідок війни, формування вміння організовувати та надавати психологічну допомогу відповідно до запиту військовослужбовцям, ветеранам та членам їх родин. Учасники проєкту опанували інструменти для самодопомоги та ефективні методи профілактики емоційного вигорання. Набуті знання вони зможуть застосовувати у практичній роботі.

На підсумковому заході Віолета Лабазюк подякувала усім організаторам та учасникам: «Аналізуючи те, який резонанс викликав наш з вами проєкт, започаткований спільно з Хмельницькою гуманітарно-педагогічною академією та ГО «Соціальний проєкт Разом», відчуваєш, що всі зусилля та енергія витрачені недарма, – більше того – на користь людям, які відчували всі жахи війни».

Джерело