На Хмельниччині викрили адвоката та експравоохоронця, які підробляли довідки для ухилянтів

Схема із виїзду «зацікавлених осіб» за кордон діяла із березня 2022 року. Слідством встановлено, що до адвоката звернулись двоє чоловіків, що бажали залишити країну у період воєнного стану. Він обіцяв посприяти у виготовленні документів, що дозволяють виїзд за кордон під виглядом волонтерів, начебто для ввезення гуманітарної допомоги для ЗСУ. За це отримав 1500 Євро завдатку.

У подальшому з «клієнтами» зв’язувався правоохоронець. Останній отримував персональні дані для виготовлення довідок, а згодом надавав готові документи. Послуги «слуг закону» вартували 8 000 Євро.

Щонайменше двоє чоловіків намагались виїхати до Угорщини за допомогою цих підробок, проте прикордонники виявили ознаки фіктивності документів. Після цього правоохоронці розпочали розслідування, інформує пресслужба ДБР.

Під час слідчих дій було викрито ще один злочин зловмисників. Чоловіки шахрайськими методами надурили жінку на 20 тис. доларів США. Вони обіцяли вирішити питання щодо «президентського помилування» її сина, який 1 серпня 2021 року спричинив смертельну ДТП поблизу села Веселівка Хмельницького району. В результаті зіткнення загинула уся родина – подружжя та їхній 2-річний син. Суд присудив винуватцю 8 років позбавлення волі.

Правоохоронець знав батьків засудженого та запропонував їм звернутися до адвоката, який начебто мав посприяти у «розв’язанні питання». Він запевнив, що за 20 тис. доларів США знайде підстави та методи впливу, аби чоловік опинився на волі.

Проте, після передачі коштів ніяких дій щодо оформлення документів про помилування вчинено не було. Крім того, договорів про надання юридичних послуг сторони не укладали.

Джерело