«Пункти незламності» – на Хмельниччині планують витратити на їх рекламу майже 80 тис. грн

Поки країна-терористка прицільно лупить ракетами по енергетичних об’єктах України офіс президента Зеленського запустив важливу ініціативу. Публічно її охрестили «Пункти незламності». Вони з’являються при державних адміністраціях, школах, будинках культури і навіть у СІЗО.

На перший погляд, ідея дійсно потрібна і актуальна. З одного боку, це – можливість для менш захищених людей, переселенців з окупованих територій, пережити надважку зиму у прийнятних умовах, із розумінням, що у критичний момент є місце, де вони можуть отримати допомогу. Та з іншого, по суті, нічого нового на Банковій не вигадали, щозими в Україні відкривались пункти обігріву, просто тоді для них не вигадали гучної назви, йдеться у журналістському розслідуванні видання “Главком”.

До того ж при реалізації цього проєкту спостерігаються перекоси, які ставлять під сумнів початкові добрі наміри. За словами топпосадовця однієї з облдержадміністрацій на Заході країни, вказівка з Офісу президента на розгорнення «Пунктів незламності» надійшла ще у другій декаді листопада. Початкова філософія проєкту була такою: запуск Пунктів незламності починається після того, як 24 години поспіль відсутня електроенергія у конкретному населеному пункті.

«Чого їх зараз почали відкривати, коли немає блекауту або інших надзвичайних ситуацій, для мене загадка. Адже це додаткові витрати і навантаження на працівників. Тим паче, що все фінансування повісили на місцеві бюджеті, бізнес, волонтерів. Жодної спеціальної державної програми під це не передбачається», – наголосив чиновник.

Також журналісти з’ясували, що Хмельницька ОДА планує витратити майже 80 тис. грн. на рекламу цих пунктів – 49,6 тис. грн. на брошури про них і 28,8 тис. грн. на банери.

“Важливо розмежовувати поняття піару та турботи за людей. Для чого організовувати пункти незламності у громадах, які за своєю суттю є звичайними селами? Хіба хтось у селі піде до школи грітися? Люди у власних домівках розпалять грубки та котли, які працюють без електроенергії, і переживуть холоди. При цьому на рівні центральної влади стоїть чітке завдання – відкривати “Пункти незламності” у таких громадах”, – поскаржився один із заступників міського голови.

Джерело