Суд переніс розгляд клопотання щодо обрання нардепу Сергію Лабазюку запобіжного заходу на понеділок: деталі справи

Вчора, 24 листопада, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) розглянув клопотання щодо обрання запобіжного заходу директору компанії нардепа Лабазюка Денису Назімову. Йому призначили тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 12 мільйонів гривень. Щодо самого нардепа Лабазюка, то розгляд клопотання прокурорів щодо взяття його під варту з альтернативою внесення застави у сумі 100 мільйонів гривень, яке теж розглядалося, перенесли на понеділок, 27 листопада, інформує Суспільне.

Вищий антикорупційний суд не встиг розглянути клопотання прокурорів спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо обрання нардепу Сергію Лабазюку запобіжного заходу. Прокуратура просила застосувати до нардепа Лабазюка, якого підозрюють у наданні неправомірної вигоди міністру інфраструктури України Олександру Кубракову та голові Держагенства відновлення Мустафі Найєму, тримання під вартою на 60 діб з альтернативою внесення застави 100 мільйонів гривень.

“Сьогодні ВАКС уже розглянув клопотання щодо обрання Денису Назімову запобіжного заходу. Прокуратура просила застосувати до нього взяття під варту з можливістю внесення застави також у 100 мільйонів гривень, але суд зменшив її до 12 мільйонів”, — зазначив захисник нардепа.

Разом з тим, адвокат попросив суд призначити запобіжний захід Сергію Лабазюку, не пов’язаний із арештом. Наприклад, застосувати електронний браслет і забрати у нього закордонні паспорти. Захисник політика поскаржився на вкрай незадовільні умови утримання в СІЗО та назвав такий вид запобіжного заходу катуванням та насильством.

Також захисники Сергія Лабазюка звертали увагу суду на невинуватість політика, мовляв, він, зустрічаючись із Кубраковим і Найємом, не мав наміру давати їм неправомірну вигоду, а діяв лише в інтересах підприємства, бенефіціаром якого є, і на якому працює понад тисячу людей, яких у такий важкий час не можна було залишити без роботи та зарплати.

“Із введенням воєнного стану не працювала система Prozzoro і були запроваджені виключно прямі договори. Державні службовці змогли укладати договори тільки з тими підприємствами, які були до них наближені. І це вина держави, яка дозволила такій системі бути нормою. Найєм, який сьогодні не є підозрюваним у цій справі, або виконував роль члена злочинної організації, яка за домовленістю з найвищим керівництвом держави має можливість сьогодні безкарно вимагати хабарі, або він особа, яка отримала неправомірну вигоду, була затримана і на якихось підставах, абсолютно незаконних, уникає кримінальної відповідальності”, — заявив адвокат нардепа під час судового слухання.

Сам Лабазюк у своєму виступі зізнався, що кілька разів шукав зустрічі із міністром Кубраковим, але той лише в липні цього року сам запросив його на зустріч, під час якої вони обговорили питання залучення до робіт компанію “Ю Ар Ді Українські дороги”.

“Коли почалася повномасштабна війна нас просили допомагати усім, чим можна було – технікою, людьми. Причому безкоштовно. Ми ніколи не відмовляли. Коли почали виділяти кошти на відновлення, усі замовлення робіт відбувалися непрозоро і компаніям, які часто не могли їх виконати. І такі компанії, як “Ю Ар Ді”, ішли як субпідрядники до них, але виконували роботи з ремонту доріг та відновлення мостів за економічно необгрунтованими цінами. Тому на цій зустрічі із Кубраковим я запитав його, що робити з підприємством — розпускати людей і залишити їх без заробітку? Кубраков відповів, що цього робити в жодному разі не можна і сказав, що дасть доручення Найєму залучити компанію до робіт, і щоб надалі я спілкувався з ним. Ми з Мустафою спілкувалися про те саме – чому одні підприємства отримують підряди, а інші не отримують, і як мені зберегти людей, які працюють на “Ю Ар Ді”. Але на усіх цих зустрічах ми говорили лише про можливість залучення компанії до роботи на державницьких засадах, і жодного разу ми не обговорювали питання “відкатів” чи якихось окремих преференцій для компанії “Ю Ар Ді”. Крім того, знаючи публічне ставлення Кубракова та Найєма до корупційних діянь, в мене навіть не могло виникати якоїсь думки про те, щоб запропонувати одному чи другому неправомірну вигоду”, — зазначив у виступі в суді Сергій Лабазюк.

Зі слів політика, про усі звинувачення він дізнався у вівторок, 21 листопада, під час обшуку у себе вдома.

“Після обшуку я одразу прибув до Києва і три дні тут очікував на виклик до суду. Я нікуди не втік, хоч мав ще і закордонні паспорти, і автомобіль, і матеріальні можливості для цього. Мені немає чого ховатися, для мене найважливіше якомога прозоріше і відкритіше співпрацювати з судом і слідством, щоб встановити об’єктивність та відновити честь моєї родини”, — заявив у суді Cергій Лабазюк.

Джерело