У Хмельницькому будівництво укриття в одному із дитячих садочків зможуть розпочати лише у жовтні: у чому причина

З моменту повномасштабного вторгнення дитячий садок “Вогник” у Хмельницькому припинив свою роботу — через відсутність укриття. Тому батьки змушені возити дітей в інший заклад дошкільної освіти — в сусідньому мікрорайоні. Це, щонайменше, п’ять зупинок громадським транспортом, інформує Суспільне.

Не раз порушували питання щодо початку спорудження укриття, але конкретних відповідей не почули, говорить мати вихованиці садка Наталія.

“Ми вже неодноразово з батьками піднімали це питання, були неодноразові звернення в соціальних мережах. Безпосередньо ми зверталися до завідуючої нашого садочка, на гарячі лінії до нашої влади, до наших депутатів, всі нам щось обіцяють, що скоро все буде, але на жаль ніякого руху ми з батьками не бачимо протягом дуже великого терміну”, — каже жінка.

Уперше про необхідність зведення укриття заговорили торік влітку, коли почали відкриватися інші дошкільні заклади, які мали захисні споруди, розповідає директорка садочку Інна Юркова.

“Ми розуміли, що в нас немає приміщення, яке ми можемо використати для укриття наших дітей та працівників, а заклади дошкільної освіти потрохи вже почали відкриватися, то Хмельницькою міською радою було ініційовано вивчити це питання, що ми можемо використати”, — говорить директорка закладу.

Тоді ж вирішили стару недіючу котельню демонтувати, бо іншого місця під укриття на території немає. Саме через це затягнувся процес проектувальних робіт, розповідає заступник міського голови Михайло Кривак.

“Коли у 23 році було прийняте рішення будувати у цьому закладі укриття, було визначено, що буде не нове будівництво, а реконструкція цієї котельні. І коли готувався проєкт, проектант затребував документ на право власності у керівництва закладу і вияснилося, що ця будівля не є у праві власності садочка”, — стверджує Кривак.

Тоді, за словами чиновника, на позачергову сесію винесли питання щодо зміни балансоутримувача котельні. Депутати одноголосно ухвалили рішення. Наразі, каже Михайло Кривак, проєкт на державній експертизі. Лише після завершення експертних робіт, буде оголошено тендер, де визначать забудовника.

За словами начальниці управління капітального будівництва Тетяни Поліщук, за умови, що тендер відбудеться і оберуть переможця, демонтаж старої котельні та початок будівництва може розпочатися з жовтня.

“Ми закладали в моноліт суміші, які нам дадуть можливість працювати при будь-яких погодніх умовах. Та може бути інша проблема, щоб було кому будувати, враховуючи що в будівельних компаніях наразі немає бронювання працівників, тому ми більше переживаємо не за погодні умови, а саме за чоловічу стать, яка б змогла виконувати ці роботи”, — каже чиновниця.

“По нормативним плановим показникам, які видають проектанти і який видає сама програма, яка розробляє цей проєкт це дев’ять місяців, але це дуже довгі терміни, тому ми будемо намагатися в найкоротший термін збудувати саму споруду”, — додає Тетяна Поліщук.

На будівництво цього укриття з бюджету громади виділили близько 30-ти мільйонів гривень, каже Михайло Кривак.

Джерело