У Хмельницькому два гуртожитки для переселенців перетворили на енергоефективне житло

Два гуртожитки у Хмельницькому перетворили на енергоефективне житло для переселенців у рамках програми «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Оновлені заклади вже прийняли перших мешканців.

У процесі реконструкції будівлі зазнали значної модернізації. Модернізаційні заходи включали ремонт інженерних мереж та систем, заміну вікон та зовнішніх дверей, ремонт огороджувальних конструкцій, фасаду та даху, встановлення малих фотоелектричних станцій для забезпечення внутрішнього освітлення в коридорах та зарядки акумуляторів на випадок відключень світла, заміну освітлювальних приладів на енергоефективні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, внутрішні оздоблювальні роботи та благоустрій території. Усі приміщення було оснащено необхідними меблями, побутовими приладами та сантехнікою. Після реконструкції в будівлях налічується 53 кімнати гуртожиткового типу та 22 окремі квартири, придатні для розміщення понад 200 осіб.

Ремонт гуртожитків проведено в рамках проєкту із загальним бюджетом приблизно 1,49 млн євро. Це п’ятий завершений проєкт програми вартістю 19 млн євро, спрямованої на забезпечення житлом внутрішньо переміщених українців у десяти містах західного та центрального регіонів країни. У межах програми проводиться реконструкція нежитлових об’єктів комунальної власності в Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі, щоб створити житло для переселенців зі сходу та півдня України, де точаться бойові дії.

Довідка. Ця програма фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Вона є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб відбудувати Україну екологічнішою та кращою, використовуючи безпечні для довкілля будівельні матеріали, застосовуючи енерго- та ресурсозбережувальні заходи та зменшуючи відходи від будівництва та знесення. Окрім цієї програми, під управлінням НЕФКО впроваджуються ще пʼять фінансованих ЄС програм, повʼязаних із забезпеченням переселенців житлом та відновленням критичної інфраструктури, що зміцнить стійкість та спроможність українських громад приймати новоприбулих із найбільш постраждалих від війни регіонів.

Джерело