У Хмельницькому жінка оскаржувала у суді затримання працівниками ТЦК свого чоловіка, там порадили звернутись до поліції

У Хмельницькому до суду зі скаргою на незаконне затримання працівниками ТЦК свого чоловіка звернулась жінка.

В обґрунтування скарги вона зазначила, що 22.01.2024 р. біля 08.30 години по вул. Вокзальній у Хмельницькому невідомі особи у військовій формі затримали її чоловіка, якого доставили до приміщення ТЦК та СП, що по вул.Юхима Сіцінського, 16.

На прохання чоловіка, вона, взявши необхідні для звірки анкетних даних чоловіка документи та його медичну документацію, приїхала до приміщення ТЦК та СП.

Чоловікові у ТЦК заборонили виходити за межі приміщення. Далі, невідомі особи, які представлялись лікарями, провели огляд, не взявши до уваги документи про стан здоров`я чоловіка, який має тяжке невиліковне захворювання серцево-судинної системи, визнали його придатним до військової служби.

Біля 16.00 години 22.01.2024 р. працівники ТЦК повідомили, що о 04.00 год. чоловік , якому не давали вийти озброєні люди, відправляється на службу.

О 04.00 год. 23.01.2024 р. ці ж працівники ТЦК та СП почали їздити по всіх військових частинах України, де лікарі, оглянувши чоловіка та його медичну документацію, відмовлялись визнавати його придатним до військової служби через вади серця, тому, 24.01.2024 р. чоловіка знову привезли до приміщення ТЦК та СП, де він продовжував утримуватись.

Жінка зазначила, що жодних правових підстав для утримання під вартою її чоловіка немає, жодного судового рішення про тримання під вартою чоловіка не існує, тому у скарзі просить винести ухвалу, якою зобов`язати працівників ТЦК та СП негайно звільнити з незаконного тримання під вартою її чоловіка.

Дослідивши скаргу, суд прийшов до висновку про наявність правових відстав для відмови у відкритті провадження за цією скаргою.

Суддя зазначив, що чоловік не є особою, яка тримається під вартою, в тому числі й у зв`язку з застосованим відносно нього запобіжним заходом, не є затриманим у порядку ст.208 КПК України та не є особою, затриманою не уповноваженою службовою особою, у порядку ст.207 КПК України, не утримається правоохоронними органами у зв`язку із розслідуваним ними кримінальним правопорушенням у межах жодного порушеного кримінального провадження.

На думку слідчого судді, у даному випадку належним способом реагування на позбавлення особи волі, про що зазначає у скарзі, є звернення до працівників правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Джерело