У Хмельницькому під час зливи затопило обласну дитячу бібліотеку, уже не вперше

Через зливу, яка була в обласному центрі ввечері 31 липня, затопило Хмельницьку обласну дитячу бібліотеку. Не вперше.

За словами директорка Валентини Черноус, вода під час зливи потрапила до читальної зали бібліотеки й перейшла на інший відділ.

Промокли три книги шрифтом Брайля, для слабозорих дітей віком від шести до 12 років, інформує Суспільне.

“Ці книги у нас стояли на виставці, вони були на нижніх полицях. Великий потік води залився в читальну залу, і тому книги пошкодились. Ми їх просто переклали серветками, для того, щоб волога забралася з книги. Як тепер щодо шрифту Брайля, нам треба консультуватися тому, що деякі друковані сторінки розплилися. Книги шрифтом Брайля, досить дорогі, ми їх отримали від благодійників”, — розповіла Валентина Черноус.

Площа читального залу — сто квадратних метрів, каже Валентина Черноус, за лічені хвилини води у залі було на два сантиметри заввишки.

“Скільки не носили, вода тільки прибувала. Всі служби до яких ми звертались, або було зайнято, а служба міської ради 1580 сказала нам, що є тільки одна аварійна машина у місті. Ми продовжували черпати воду, виносили її надвір, вона переходила до абонемента. Коли приїхала аварійна служба, хлопці підійшли, роздивилися нашу систему сполучення, розповіли нам все і пояснили, що вода не встигала проходити”, — каже Валентина.

Бібліотеку підтоплює не вперше, розповідає директорка. Каже: така волога — небезпечна для книг.

Зливова каналізація у центральній частині міста побудована давно, колектор по вулиці Свободи у зливу переповнився, каже головний інженер підприємства з ремонту та експлуатації доріг Володимир Шваєнко.

“Вони звернулися до нас о 17:40 вечора, коли дуже сильні зливи, постійно керівництво бібліотеки звертається. Не поміщається вода в колектор, коли повний колектор фактично більший тиск води йде дорогою і менший тиск з даху бібліотеки, він не може потрапляти. Вода стоїть у них на даху, і відповідно знаходить слабше місце де протекти”, — розповів Володимир.

Щоб запобігти подібним ситуаціям надалі, Володимир Шваєнко обіцяє бібліотекарям мережі обов’язково прочистити й ще раз перевірити. Це не гарантуватиме стовідсоткового запобігання підтопленням, каже інженер. Бо й інші мережі бібліотеки також потребують перевірки.

 

Джерело