У Хмельницькому за рік майже вдвічі збільшилася кількість кубів із загиблими

За 2023 рік майже вдвічі збільшилася кількість кубів із зображеннями загиблих воїнів Хмельницької громади, які розташовані по Проскурівській. Символічно, що саме це місце в обласному центрі з початку повномасштабного вторгнення залишається головною локацією року.

За словами начальниці управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Хмельницької міської ради Ірини Бачинської, куби у середмісті Хмельницького з’явилися на початку лютого 2022 року, напередодні річниці Революції Гідності, інформує Суспільне.

“На кубах були зображення всіх Героїв Небесної Сотні з Хмельниччини, а також військових, які загинули в зоні проведення АТО. Куби ми ставили тимчасово. Буквально на тиждень-два. А потім планували прибрати їх. Проте, склалося трохи по-іншому. Почалося повномасштабне вторгнення. Куби ми тоді вже не чіпали. На жаль, тільки доставляємо”, — розповіла Тетяна Бачинська.

З того часу центральна вулиця Хмельницького перетворилася на Алею Героїв. Лише цього року, за словами в.о. директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталія Засоренка, додалося 36 кубів. На кожному з них — чотири зображення загиблих воїнів з Хмельницької громади. За всіма ними комунальники доглядають протягом року.

“Реставраційні роботи на Алеї Героїв проводяться у міру пошкоджень конструкцій. Масштабні – двічі на рік. Це весняний і осінньо-літній період. Найбільше пошкоджень взимку, навесні — ми вже маємо іржу на кубах”, — каже в.о. директора підприємства.

Зараз, за його словами, Алея Героїв налічує 78 кубів. Як розповіла Тетяна Бачинська, на них розміщені зображення військових не лише Хмельницької громади.

“Іноді до нас звертаються і переселенці, які у зв’язку із війною переїхали до Хмельницького, а чоловік, син чи брат до прикладу, загинув. Тож родичі, які зараз проживають в громаді просять розмістити зображення загиблих на кубах. Ми розглядаємо такі звернення і також встановлюємо такі куби”, — розповіла Тетяна Бачинська.

У хмельничанки Анастасії Ярової на Алеї Слави розміщене фото загиблого чоловіка.

“Зараз це щоденне нагадування, що у нас триває війна, яка почалася не 24 лютого 2022 року, а ще у 2014. На жаль, наша Алея збільшується. І це говорить про те, що ми мусимо допомагати нашим військовим. Або ти у ЗСУ, або ти для ЗСУ. Іншого не повинно бути”, — розповіла дружина загиблого чоловіка.

Богдана Садомська з Хмельницького втратила на війні свого батька. Його фото зображено на одному з кубів. Для неї, каже, важливо, що має змогу будь-коли прийти сюди.

“Багато людей в мирних містах забувають про війну. І це таке щоденне нагадування, навіть коли ти просто п’єш каву, чи йдеш з подругою повечеряти це дуже важливо: зупинитися і віддати шану. Для мене, як для людини, яка втратила батька, дуже важливо, що я можу туди прийти в будь-який момент, бо на кладовище не завжди поїдеш. Тим паче, що багато родин взагалі не мають тіло загиблого і їм нема куди їхати. А по закінченні війни можна вже буде створити окремий Меморіал”, — каже Богдана Садомська.

Ця Алея Героїв у середмісті Хмельницького — нагадування місцевим та гостям обласного центру про те, що війна в Україні триває.

Джерело