У Хмельницькому зріс попит на павербанки, генератори та газові балони – що купують містяни

З 10 жовтня 2022 року Росія завдає масованих ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України. Через такі обстріли станом на 18 жовтня було зруйновано третину електростанцій, що стало причиною масштабних відключень електроенергії по всій країні.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив, що графіки відключення електроенергії в Україні мають стати плановими.

«Якщо Росія продовжить обстрілювати інфраструктуру в таких масштабах і такими темпами, як вона робила останні два з половиною тижні, то відключення з планових можуть перетворитися в аварійні, і світла може не бути довше, ніж чотири години на добу», – наголосив голова правління НЕК «Укренерго».

Які джерела енергонезалежності шукають хмельничани?

У Хмельницькому зріс попит на павербанки, ліхтарики, прожектори та свічки, інформує Суспільне.

Михайло – продавець освітлювальної техніки одного з хмельницьких ринків з продажу непродовольчих товарів. Чоловік розповідає, що зараз великий попит на світильники на сонячних панелях та акумуляторах.

«Ціни на ліхтарі дуже різні. Вони залежать від освітлення, від місткості акумулятора, від виробника, від якості продукції. В пластмасовому корпусі ціни стартують від 200-300 гривень. Хорошої якості – це дві-три тисячі гривень. Зараз, на жаль, нічого не залишилось. Все продано», – розповів Михайло.

Приватний підприємець Ігор – торгує електротоварами. Чоловік розповідає, що у нього зараз найбільше цікавляться ліхтарями на акумуляторах, павербанками, генераторами, стабілізаторами напруги й перетворювачами напруги з 12 на 220 вольт.

«Товару практично немає. Якщо товар приходить, буквально година, його розбирають. В постачальників також немає асортименту. Ціни зросли у два рази, в порівнянні з довоєнним часом. Генераторів немає, але питають за них. Кожен другий питає за генератори», – сказав приватний підприємець Ігор.

Продавець Олександр розповідає, що з його товару наразі має попит у покупців: “Газові балончики: п’яти-семи літрів, 27 літрів, газові обігрівачі. Газові балони вартують від двох тисяч. Все залежить від фірми. Обігрівачі газові є від тисячі гривень, щось краще – 1800 гривень, дві тисячі гривень”.

За словами продавця, маленький газові балончики – це дві години безперервного горіння: “Людина навіть встигне борщ зварити й ще каву після того”.

Продавець-консультант одного з хмельницьких магазинів Сергій Солодюк каже, що через нестабільну ситуацію з енергопостачанням в країні, у них зріс попит на павербанки, ліхтарики, прожектори, свічки.

“Павербанк на сонячних батареях, зараз “must have”. Тому що ви поклали його на вікно, він набрав заряд, і вночі чи ввечері ви заряджаєте свої пристрої. Найдешевші від 600-700 гривень. Ціна може коливатися до півтори-двох тисяч гривень. Найбільше зараз цікавляться кемпінговими ліхтариками. Також питають за ручні ліхтарики. Оскільки зараз відсутнє вуличне освітлення люди ними собі підсвічують дорогу”, – розповів Сергій.

Джерело