З 1 травня на Хмельниччині припиняється реєстрація русифікованих доменів

Дерусифікація українського інтернет-простору триває — адміністратор національного домену UA ТОВ «Хостмайстер» повідомив про закриття реєстрації у п’яти русифікованих доменних зонах, де назва міста транслітерована з російської мови.

Цей крок є логічним продовженням дерусифікації доменів, яка розпочалася у червні 2022 року і триває досі. Що це означає, чи можуть русифіковані домени повністю закрити та чи варто хвилюватися власникам сайтів, розповідають представники Cityhost.ua, реєстратора українських доменних імен.

З 1 травня 2024 року припиняється реєстрація нових імен в п’яти доменних зонах:

  • chernigov.ua
  • chernovtsy.ua
  • khmelnitskiy.ua
  • kirovograd.ua
  • rovno.ua

Натомість для реєстрації будуть доступні україномовні або скорочені домени, у яких немає російського сліду:

  • chernihiv.ua та cn.ua
  • chernivtsi.ua та cv.ua
  • khmelnytskyi.ua та km.ua
  • kropyvnytskyi.ua та kr.ua
  • rivne.ua та rv.ua

Власники сайтів, вже розміщених на русифікованих доменах, можуть не хвилюватися — доменні зони не припиняють свою роботу повністю, існуючі доменні імена будуть працювати і надалі. Їх можна продовжувати у своїх реєстраторів. Крім того, адміністратор домену UA Дмитро Кохманюк повідомляє на своїй сторінці у Facebook, що планів видаляти русифіковані доменні зони наразі немає.

Закриттю реєстрації в перших п’яти зросійщених доменах передували тривалі процеси — створення дзеркальних україномовних доменів для всіх областей, їхня популяризація серед користувачів тощо.

Доменна система — це механізм, який не терпить поспіху, тому дерусифікація доменів відбувається поступово, про що повідомляє Дмитро Кохманюк:

— Завдяки поштовху від реєстраторів домену, Міністерства цифрової трансформації України, багатьох реєстрантів доменів та інших зацікавлених осіб це питання було опрацьовано в 2022-2023 роках, розроблені нові регламенти дзеркальної реєстрації в нових доменах, запущені всі «резервні» імена, оновлені сотні договорів. Доменна система потребує уважності та неквапної роботи згідно з планом.

Всього в українській доменній системі досі існує 17 русифікованих доменних зон — серед них популярний столичний kiev.ua, а також домени таких великих міст як Харків (kharkov.ua), Одеса (odessa.ua) та Миколаїв (nikolaev.ua). Наступні кроки поки що не анонсуються, але очікується, що таким чином буде закрита реєстрація для всіх русифікованих доменних зон.

У коментарях до повідомлень про дерусифікацію часто можна зустріти зауваження, що, мовляв, потрібно зовсім закрити русифіковані доменні зони і перевести користувачів у примусовому порядку на нові домени. Спеціалісти Cityhost.ua пояснюють, що такий перебіг подій в принципі неможливий — кожен домен є окремою послугою, і лише клієнти мають право вирішувати, якою користуватися, а від якої відмовляються. Примусові дії такого характеру спричинять чимало неприємностей для власників сайтів та втрату довіри до українського сектору реєстрації доменних імен.

Тому адміністратори та реєстратори доменів закликають користувачів до активної українізації своїх сайтів та перенесення їх на україномовні аналоги. Власників сайтів часто зупиняють думки про складність такої процедури та вірогідність втрати трафіку. Щоб уникнути зайвих труднощів, скористайтеся інструкцією з перенесення сайту на новий домен, яку створили спеціально в межах дерусифікації доменів України.

Джерело