Замість тюрми в армію: справу екс-депутата Хмельницької облради досі зупинено через мобілізацію останнього

Аналіз судового реєстру в Україні за 2022-2024 роки показує, що розгляд близько 11 тис. справ був зупинений на невизначений час через мобілізацію обвинувачених. Офіційної статистики таких справ Державна судова адміністрація України не веде.

Можливість зупинки судового провадження через мобілізацію передбачена ст. 335 КПК, де вказано, що у випадку, якщо обвинувачений «був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого […] до звільнення з військової служби».

Аналіз зупинених справ показує, що переважно мова йде про крадіжки, наркотики, важкі ДТП. Багато зупинених справ стосуються корупційних злочинів – привласнення чи розтрати майна, хабарництво, зловживання службовим становищем тощо, йдеться у матеріалі NGL.media.

З усього масиву зупинених через мобілізацію справ і NGL.media детально проаналізували 400 довільно обраних справ і виявили, що близько ста обвинувачених (25%) у цих справах вчинили інкриміновані їм злочини уже у статусі військових. Із решти справ у 95% випадків суди припинили розгляд після мобілізації обвинувачених. І лише у 5% справ суд відмовився це зробити.

Важливо підкреслити, що рішення судів у таких випадках оскарженню не підлягають.

Звісно, не можна однозначно стверджувати, що всі обвинувачені, які мобілізувались, намагаються затягнути судовий розгляд. У частини з них це могло бути цілком природнє бажання. Проте, вивчаючи деякі справи, виникають обґрунтовані підозри, що новонавернені військовослужбовці ухиляються таким чином від покарання.

«Я на 100% впевнена, що є випадки зловживань. І не тільки в судових провадженнях, які ми моніторимо – конкретно з суддями… Були випадки, коли судді мобілізовувались, щоб уникати й інших процесів, наприклад розгляду дисциплінарної справи ВРП і . Нещодавній приклад – суддя Колегаєва, яка мобілізувалась, щоб призупинити розгляд скарги щодо її водіння напідпитку. Наслідком розгляду такої скарги може бути звільнення, однак поки справа зупинена суддя перебуватиме у своєму статусі й отримуватиме суддівську винагороду. Тож, це проблема не тільки судового провадження, і є багато випадків, де таким зловживають», – каже юристка фундації DEJURE Марта Береза.

Через службу командиром охорони військкомату зупинили справу екс-депутата Хмельницької обласної ради Миколи Харкавого, який у 2017 році переконав директорку кам’янець-подільської школи-інтернату «Славутинка» дати хабаря у 50 тис. доларів. Гроші, за його словами, мали піти не особисто йому, а голові та двом депутатам облради.

Прокуратура кваліфікувала дії Харкавого як шахрайство та підбурювання до дачі хабара. Наприкінці січня 2022 року Вищий антикорупційний суд засудив його до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Але сісти у в’язницю йому не довелося – у лютому його адвокати подали апеляцію, а ще за кілька днів почалася повномасштабна війна.

У травні 2022 року Микола Харкавий мобілізувався до ЗСУ і невдовзі колегія суддів зупинила розгляд провадження до його звільнення зі служби. Проте один суддя не погодився з рішенням своїх колег і подав окрему думку. На його переконання, справу зупиняти було не слід, адже обвинувачений служить командиром охорони військкомату і це не заважало йому тричі дистанційно брати участь у засіданнях з Кіровського райсуду Дніпра.

Більше того, цей суддя навіть наголосив, що таке буквальне тлумачення ст. 335 КПК може породити небезпечний прецедент, коли підсудні спеціально мобілізуватимуться для того, щоб ініціювати зупинку кримінальних проваджень та щоб спливли строки притягнення до відповідальності.

NGL.media вдалося зв’язатися з Миколою Харкавим через месенджер. Він запевнив, що «захищав і захищає країну на різних бойових напрямках», але де саме – не уточнив. Уник він відповіді і на прямі питання, що заважало йому брати дистанційну участь у засіданнях принаймні у 2022-му і чи мобілізувався він свідомо заради уникнення в’язниці.

Джерело