Хроніка смертей Путіна: вбивство, хвороба та нещасний випадок — Події

Хроніка смертей Путіна: вбивство, хвороба та нещасний випадок - Події

Фото: REUTERS

У Росії вкотре (останнього разу було буквально кілька днів тому) соцмережі «поховали» президента Володимира Путіна. Поширив таку феєричну новину телеграм-канал «Генерал СЗР», який досі не здається та публікує подробиці смерті диктатора увечері у четвер, 26 жовтня.

«…У другій половині дня стан здоров’я президента Росії Володимира Путіна почав різко погіршуватися. Близько 20.00 за московським часом чергові медики викликали додаткову бригаду лікарів, які після прибуття вже через п’ятнадцять хвилин приступили до реанімації президента, на той час стан Путіна був критичним. О 20.42 за московським часом лікарі припинили реанімацію і констатували смерть президента. Медиків, які брали участь у лікуванні та реанімації Путіна, розподілили по кількох приміщеннях у резиденції та продовжують утримувати співробітники служби безпеки президента»…

Все це витримки з постів «Генерала СЗР», який протягом останніх двох-трьох років повідомляв читачам, що Путін «ось-ось помре», «стан президента критичний», «залишилося небагато», «онкологія прогресує».

Звичайно, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков рішуче все спростовує — так само несамовито, як він спростовував «могилізацію», що розпочалася в РФ у вересні 2022-го. Та й покійного Жириновського майже тиждень видавали за живого.

Тож сильні російські традиції брехати з приводу смерті лідерів, сильні! І звичайно, навіть якщо Путін «таки так», ніхто не зізнається. Благо версія про двійників Путіна вже настільки закріпилася в народі, що ніхто й не сумнівається, що роль хворого президента РФ вже давно виконує людина на прізвисько «Удмурт». Або «Банкетний». Або «Говорун». Адже було б дивно, якби Путін мав лише одного двійника?

Не вперше

Путіна хоронили вже неодноразово. Перше, що спадає на думку – одкровення його колишньої дружини Людмили Очеретної німецькому виданню Die Welt у жовтні 2017 року.

— Мого чоловіка, на жаль, вже давно немає в живих. Я змушена зізнатися в цьому публічно, тому що не можу більше бачити, що діється від його імені. Це страшні люди… – розповіла колишня дружина Путіна. Вона додала, що за місяць до смерті вночі він без попередження вивіз кудись дочок, а потім зник сам. За кілька днів, за її словами, з’явився перший дублер Путіна.

— Потім уже я дізналася, що вбивство Володимира готувалося заздалегідь, його усунули тоді, коли перший двійник був готовий зайняти його місце. Зовні він, звичайно, дуже схожий на Путіна — я була вражена. Але то була зовсім інша людина, — казала Людмила. — З зрозумілих причин я не можу назвати людей, які допомогли нам припинити це страшне інсценування і втекти. «Розлучення» був моїм порятунком. Зараз я живу за кордоном, у мене все гаразд. Але мені страшно дивитись, що відбувається з Росією.

Вже десь пропадав

До цього в березні 2015 року Путін вже зникав з російського політикуму, не виступаючи на телебаченні і ні з ким не зустрічаючись майже десять днів. Поїздку Путіна в Казахстан перенесли, зіславшись на те, що президент захворів на грип. Пєсков тоді вчинив розумно – відмовився взагалі щось коментувати.

А чутки повзли кумедні: наприклад, писали, що Путін у Швейцарії разом зі своєю співмешканкою, колишньою гімнасткою Аліною Кабаєвою «народжують» третю за рахунком дитину. Хтось запевняв, що Путін проходить черговий обряд очищення та зміцнення на Алтаї у шаманів, дехто вважав, що Путіна скосив не грип, а біль у спині, що свідчить про онкологічні проблеми. Як варіант – ішемічний інсульт. Казали, що з ним міг статися банальний нещасний випадок: «упав зі сходів», задихнувся чадним газом у лазні. Версій звучало багато… Були й «абсолютно точні відомості», що президент РФ помер у проміжку між 5 та 10 березня, всередині уряду вже відбувся держпереворот.

Як чорт із табакерки, Путін (або його свіженький дублер) вискочив у п’ятницю, 13 березня, на зустрічі з головою Верховного суду В’ячеславом Лебедєвим, яку транслювали провідні російські телеканали. Чи справжній це був запис, чи заздалегідь записана «консерва» — так і залишилося нез’ясованим.

У липні 2018 року Путін знову зник на тиждень і навіть не прийшов на матч чемпіонату світу між збірними Росії та Іспанії 1 липня. З 2 по 8 липня у президентському графіку було скасовано всі заходи, а по телевізору знову крутили записані за тиждень до цього «консерви» зустрічей та візитів. Вердикт народу тоді був одностайний: президент переживає чергову «реінкарнацію», тобто вкотре помер – і зараз спішно готують чергового двійника, щоб пред’явити людям. Тож хто саме зустрічався з президентом США Дональдом Трампом у Гельсінкі 16 липня 2018 року – теж залишилося загадкою.

Засмучені звісткою

Звичайно, підтвердити чи спростувати таку подію, як смерть президента Росії, ми як професійні журналісти не можемо. Телеграм-канали – особливо анонімні – не можна вважати надійними та достовірними джерелами інформації, а перевірити її через зрозумілі причини дуже важко.

Однак реакція на інформацію про смерть Путіна – певний маркер настроїв у суспільстві. Наприклад, деякі українці страшенно засмучені цією можливою смертю. Вони вважають, що російський диктатор має постати перед міжнародним судом у Гаазі та відповісти за свої злочини. Інші схильні вірити в те, що Путін «живіший за всіх живих», оскільки саме він є осередком зла, яке поширилося, зокрема, і на Україну.

А новини з телеграм-каналів продовжують надходити: секретар РБ РФ Патрушев віддав наказ начальнику Генштабу ЗС РФ генералу Герасимову про проведення заходів щодо повного блокування «пристрою А1» до особливого розпорядження. Простіше кажучи, ядерну валізку взяли під особливий нагляд. Невже щось трапилося?

Джерело