СБУ перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу — Події

СБУ перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу - Події

Фото: t.me/SBUkr/9997

Служба безпеки України та правоохоронні органи Румунії і Німеччини перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу. Внаслідок комплексних заходів, які тривали понад рік, вдалося також затримати організатора наркотрафіку у Румунії. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Спецоперація почалася ще у вересні 2022 року, коли СБУ та Національна поліція України затримали в Одесі двох іноземних наркокур’єрів. Вони намагалися транзитом через Україну переправити до Західної Європи майже 186 кг іранського героїну. Щоб замаскувати товар, зловмисники приховали його у коробках з подвійним дном, в яких перевозили 16 тонн фініків. Вартість вилученої партії наркотиків сягала 11 млн доларів США за цінами чорного ринку.

— Тоді встановили, що двоє затриманих входять до складу потужного транснаціонального наркоугруповання. І щоб викрити його організатора, який проживав в одній із країн ЄС, правоохоронці провели додаткові оперативні та слідчі дії у взаємодії з європейськими партнерами. Це дозволило встановити місцезнаходження головного фігуранта, задокументувати його злочинні дії і затримати, — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, зловмисник розробив маршрут переправлення наркотиків морським шляхом через Одеський порт, а після його блокади у зв’язку із агресією РФ використовував порти Румунії і переміщував вантаж до України суходолом. Наразі в Румунії триває розслідування щодо затриманого організатора.

Його двох кур’єрів, яких затримали в Україні, слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 3 ст. 305 Кримінального кодексу України («Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів в особливо великих розмірах»). Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

СБУ перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу - Події

СБУ перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу - Події

Фото: t.me/SBUkr/9997

Джерело