Скасувано виправдувальний вирок зраднику, який «зливав» ворогу дані учасників АТО, — прокуратура Харківщини | Події

За принципової позиції прокурорів Купʼянської окружної прокуратури Харківської області апеляційний суд скасував виправдувальний вирок суду першої інстанції стосовно громадянина, якому інкриміновано пособництво державі-агресору.

Наразі йому призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в державних органах строком на 15 років з конфіскацією майна. 

Прокурори довели, що під час окупації селища Шевченкове Купʼянського району місцевий мешканець активно допомагав ворогу. 

Він «зливав» російським військовим адреси проживання учасників АТО/ООС та правоохоронців.

Засуджений допомагав окупантам облаштовувати блокпости, виконував їхні вказівки, що шкодило нацбезпеці. Також пропонував місцевим бути посередником між ними й російськими військовими.

За період окупації він навіть встиг отримати так звані «грамоту» та «благодарность» від головного гауляйтера Харківщини «за весомый вклад в борьбу с неонацизмом на Украине».

Після деокупації селища правоохоронці затримали чоловіка.

Вироком суду першої інстанції його було виправдано через недоведеність провини та звільнено з-під варти. 

Прокурори подали апеляційну скаргу на цей вирок. 

Під час апеляційного розгляду прокуратура також подала клопотання про обрання запобіжного заходу для фігуранта у вигляді тримання під вартою. Аргументи прокуратури: заяви чотирьох громадян про те, що після звільнення з-під варти чоловік погрожував їм за покази в суді першої інстанції.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду підтримала позицію прокуратури та скасувала незаконний виправдувальний вирок суду першої інстанції.

Вирок суду апеляційної інстанції набрав законної сили.

За матеріалами Харківської обласної прокуратури

Источник