Судитимуть сенатора рф, який забезпечив проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій Херсонщині | Події

Прокурори Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно сенатора Ради Федерацій Федеральних зборів рф. Йому інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, що призвело до тяжких наслідків, а також пособництво у веденні агресивної війни.

Встановлено, що обвинувачений спільно з іншими сенаторами рф проголосував за ратифікацію договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між російською федерацією і так званими «днр» і «лнр». Ратифікація цих договорів надала можливість президенту рф та іншим особам виправдовувати широкомасштабне вторгнення рф на територію України як ніби вимушений захід із захисту населення «незалежних держав «днр» і «лнр».

При цьому він розумів, що ратифікація «договорів» між рф і цими «суб’єктами» спрямована на порушення територіальної цілісності і недоторканості України. Також представник влади рф усвідомлював, що територія Донецької і Луганської областей відноситься до території України — незалежної і суверенної держави, а створення так званих «днр» і «лнр» як окремих держав і суб’єктів міжнародних правовідносин суперечить міжнародному праву. 

Крім того, перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсонської області, обвинувачений особисто організовував та контролював «виборчий процес» щодо виходу області зі складу України. Метою було отримання прогнозованих для рф підсумків псевдореферендуму. 

Після цього, щоб надати ознаки законності результатам агресії, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, він взяв участь у відкритому голосуванні щодо ратифікації договорів між рф і так званими «л/ днр», Запорізькою областю та Херсонською областю про прийняття та утворення у складі рф нових суб’єктів.  

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник