У Харкові під обстріл військових РФ потрапила ядерна установка «Джерело нейтронів» — Події

У Харкові під обстріл військових РФ потрапила ядерна установка "Джерело нейтронів" - Події

Фото: 2day.kh.ua

Під час чергових обстрілів Харкова під удари росіян потрапила ядерна установка » Джерело нейтронів «. В результаті зазнала пошкодження будівля. Про це повідомляє прес-служба Державного атомного регулювання.

— Внаслідок чергового обстрілу Харкова з боку Російської Федерації 25 червня пошкодження зазнала ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів». Зокрема, пошкоджено: північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки, вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції, вентиляційну трубу основної будівлі установки, систему охолодження клістроної галереї прискорювача, корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення, — повідомили у відомстві.

Як зазначили у Держатомрегулюванні, наразі персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання для ідентифікації всіх пошкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів.

— Поки що ситуація на ЯПУ «Джерело нейтронів» така: ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює стан встановлення, продовжує роботу щодо усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки, — зазначено у повідомленні.

Водночас у відомстві запевнили, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» залишається в межах норми.

Джерело