Засуджено пособника окупантів і коригувальницю ворожого вогню по Харківщині | Події

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав громадянина винним в пособництві державі-агресору.

Йому призначено покарання у виді 10 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування на строк 12 років.  

Прокурори довели, що під час окупації с. Циркуни місцевий мешканець активно допомагав російським військовим. Чоловік забезпечував окупантів продуктами харчування, а також передав їм генератор.  

Пособник загарбників розповідав їм про домоволодіння інших мешканців села, в яких були матеріальні цінності та запаси палива, і допомагав представникам держави-агресора у заволодінні майном односельчан.  

Чоловік забезпечував окупантів і транспортом, зокрема передав їм ключі від автомобіля, власник якого виїхав з населеного пункту, а також допомагав їм заводити позашляховики, що належали іншим жителям села, без ключів. У подальшому ці автомобілі використовувались збройними формуваннями держави-агресора для власних потреб.  

Крім того, ворожий поплічник надавав військовослужбовцям рф відомості щодо особливостей місцевості, аби вони могли краще орієнтуватись на ній.  

Також за підтримання публічного обвинувачення прокурорами Куп’янської окружної прокуратури Харківської області суд визнав громадянку винною в поширенні інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України). Їй призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі. 

Прокурори довели, що мешканка с. Гусинка Куп’янського району під час повномасштабного вторгнення рф в Україну за допомогою месенджерів та у телефонних розмовах повідомляла представнику зс рф інформацію про переміщення українських військ. Отримані дані ворог у подальшому використовував для завдання ударів по Куп’янщині. 

Коригувальницею виявилась пекар на місцевому підприємстві. Правоохоронці затримали жінку 13 березня 2023 року. Під час обшуку за місцем її проживання виявили мобільний телефон з доказами протиправної діяльності. 

За матеріалами Харківської обласної прокуратури

Источник