Як дізнатися: кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка?

 

Як дізнатися: кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка? Адже в обох випадках людина кашляє, а причина захворювання і прогноз геть різні. Прочитайте цей допис від Міністерства охорони здоров'я України, аби дізнатися, як розпізнати смертельно небезпечну хворобу і запобігти їй.

 

Кашель внаслідок ГРВІ здебільшого є “продуктивним”, тобто “вологим”, при якому виходить слиз, а після нападу кашлю відчувається певне полегшення. Кашель при ГРВІ, надто бронхіті, дійсно може тривати тижнями і місяцями після видужання (у цей час дитина уже може ходити до школи чи садочку). Та з часом напади кашлю легшають, їх тривалість стають коротшими, аж поки не припиняться.

 

У разі кашлюка все навпаки – перші два тижні кашель є слабким чи його взагалі немає – виглядає, як легка застуда. На початках кашлюк часто вважають просто застудою.

 

Згодом людина вже виглядає здоровою, але починається кашель: сухий, з затяжними нападами, які з плином часу стають важчими, аж поки не сягнуть максимуму. Наприкінці нападу кашлю стан не легшає, а навпаки гіршає через неможливість вдихнути – через кашель обличчя і губи можуть збліднути чи навіть посиніти. При вдиху після нападу можна почути свист, але в немовлят цей симптом майже не трапляється, що також ускладнює діагностику. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні, а часом й місяці хвороби, це дуже виснажує. У немовлят кашлю може й не бути – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що можна збагнути за посинінням обличчя.

 

Найчастішими ускладнення кашлюка є пневмонія, енцефалопатія (пошкодження мозку), отит (запалення середнього вуха). А у немовлят кашлюк з високою ймовірністю закінчиться смертю дитини. Саме тому вагітним жінкам та членам їхніх родин потрібно зробити ревакцинацію від кашлюка. Для ревакцинації застосовують комбіновану вакцину, яка захищає ще й від дифтерії і правця. Коли дитині виповниться 2 місяці, то вона має отримати першу дозу вакцини від кашлюка, дифтерії та правця. Для повного захисту потрібно буде ввести ще три дози: у 4, 6 і 18 місяців.

 

Здається, не так уже просто відрізнити просто кашель і кашлюк на початках. Та якщо ваша дитина і ви щеплені проти кашлюка, то й намагатися відрізнити звичайний кашель від кашлюкового не буде потреби. Адже на кашлюк точно не захворієте.