На Миколаївщині відзначили Міжнародний день поля

 

Щорічно Миколаївський національний аграрний університет запрошує всіх охочих ознайомитися з головними досягненнями та новітніми технологіями у аграрній та сільськогосподарській сферах.

 

Так, у четвер, 1 червня, на інноваційному полігоні з трансферу сучасних технологій з нагоди Міжнародного дня поля відбувся форум «Продовольча безпека України в умовах війни й післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри».

 

У заході взяли участь начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, його перший заступник Георгій Решетілов, заступники Валентин Гайдаржи й Микола Марінов, президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки України, місцевого самоврядування, міжнародні партнери, ректори провідних університетів країни та аграрії регіону.

 

Начальник Миколаївської ОВА звертаючись до присутніх зазначив, що захід демонструє стійкість українського народу та його мотивацію до розвитку високотехнологічного аграрного простору навіть в умовах повномасштабного вторгнення.

 

«Ми всі потерпаємо від війни, але аграрії найбільше постраждали й водночас найбільше допомагають військовим. Цей захід слугує яскравим прикладом того, як українці не тільки витримують складні умови, але й активно впроваджують передові технології, залучають інноваційні рішення та розвивають аграрний сектор для підвищення економічної ефективності», – сказав Віталій Кім.

 

На демонстраційному полігоні з трансферу сучасних технологій було представлено випробування нових сортів пшениці, ячменю, спельти, озимих та ярих форм вітчизняних та світових селекційних центрів Німеччини, Франції, Молдови, Сербії, Чехії.

 

Також колектив Миколаївського національного аграрного університету підготував презентацію продукції Науково-навчально-виробничих лабораторій з вівчарства, свинарства, рибництва, птахівництва, переробки та визначення якості рослинних олій, м’ясних продуктів, хлібобулочних виробів тощо. Крім того, учасники форуму мали змогу оглянути бджолину пасіку, яка на сьогодні налічує 58 бджолосімей.

 

Під час презентації посівних комплексів та сучасної сільськогосподарської техніки українські виробники отримали цінні знання від міжнародних партнерів для вдосконалення виробничих процесів та підвищення якості продукції.

 

Окремо увагу приділили ознайомленню з системою смугового землеробства Mzuri Pro-Till за умов природного і штучного зволоження, яку було вперше запроваджено на полях Миколаївщини. За словами власника компанії Mzuri Марека Ружняка, інноваційна технологія дозволяє забезпечити ефективне господарювання навіть в умовах дефіциту вологи та протистояти негативним впливам зміни клімату.

 

Завдяки плідній співпраці МНАУ та компанії Mzuri здобувачі освіти зможуть опановувати новітні технології вирощування сільськогосподарських культур та отримувати досвід міжнародних компаній.