Проведено фокус-груп серед медичних працівників прифронтових Миколаєва, Запоріжжя та Харкова

 

Обстріли бувають дуже часто, здається щодня. Повітряні тривоги лунають постійно: і вдень, і вночі.

 

Як в таких умовах знайти сили та ресурси, аби працювати та допомагати іншим? Як навчитися бути стійким попри війну?

 

Відповіді на ці питання шукали учасники фокус-груп серед медичних працівників, які відбулись в рамках проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери», що реалізується в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська.

 

Заняття проходили з медиками прифронтових Миколаєва, Запоріжжя та Харкова.

 

Фасилітатором фокус-груп виступив заступник директора Соціально-психологічного центру м. Славутич, кандидат психологічних наук Юрій Акименко.

 

«Лектори, експерти діляться навичками щодо таких станів, як формування залежної поведінки, питання контролю над власним життям, почуття провини, ПТСР. Це все зараз йде з нами пліч-о-пліч, тому добре, що завдяки проєкту є змога отримувати нові знання та вміння, що потрібні вже сьогодні тут і зараз», – поділилася клінічний психолог Тетяна Вєсєлова.

 

Загалом вже проведено 9 фокус-груп та 9 інтерв’ю з керівниками медичних закладів. Наступний крок – аналіз отриманих результатів та надання рекомендацій для вдосконалення психологічних служб в лікарнях.

 

Пілотний проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізується Координаційним центром КМУ / Mental Health UA та ГО «Безбар'єрність» у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, департаментами охорони здоров'я Миколаївської, Запорізької та Харківської областей.