Що таке «невидимі поранення» та як підтримати військових?

 

Тривожність, суїцидальні думки, депресія – це так звані невидимі поранення, які людина може отримати на фронті через:

 

• надмірний стрес;

• сильну втому;

• пережитий ризик загинути;

• сцени жорстокості.

 

Поширеною причиною «невидимих поранень» також є контузія. Вибухова хвиля проходить крізь тіло і не лишає слідів, але завдає шкоди організму. Наслідками контузії можуть бути:

 

• виснажливий головний біль;

• дзвін у вухах;

• різкі перепади настрою;

• дратівливість.

 

Відновити ментальне здоровʼя легше в оточенні рідних, друзів, колег. Але вони мають пам'ятати, що потрібен час і підтримка. Якщо ж тривожні симптоми тривають 2-3 місяці та ускладнюються – не зволікайте, зверніться до спеціаліста.

 

Час і підтримка

 

Коли військові повертаються до цивільного життя, можуть зʼявлятися тривожні ознаки «невидимих поранень»: апатія, небажання спілкуватися, агресія.

 

Памʼятайте, ці емоції адресовані не вам. Щоби здолати наслідки сильного стресу разом, так само дотримуйтеся трох головний правил: не жалійте / поважайте / підтримуйте.

 

Якщо військовий/ва не йде на контакт, не тисніть. Пропонуйте допомогу обережно та максимально коректно. За можливості попросіть про допомогу побратимів чи посестер близької вам людини. Якщо за 2-3 місяці тривожні симптоми не минули, а посилилися (чи зʼявилися нові), зверніться по допомогу до кваліфікованих спеціалістів.

 

Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів – 0 800 33 20 29 та гаряча лінія для дружин та матерів військовослужбовців ГО «Громадський рух «Жіноча сила України» – 0 800 332 720.

 

Сайти благодійного фонду Veteran Hub: veteranhub.com.ua та благодійного фонду Mindy Foundation: mindyfoundation.com.ua.

 

Не всі здатні подолати «невидимі поранення» самостійно. Багато хто й досі соромиться звернутися по допомогу, адже вважає це проявом слабкості. Попросити про допомогу – це сміливий і завжди правильний вчинок.

 

Рекомендації розроблено в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської в партнерстві з Міністерством у справах ветеранів України.