Віцепрем’єрка обговорила з послами G7 порядок денний реформ

 

Зокрема йшлося про виконання Україною критеріїв, необхідних для відкриття перемовин про членство в ЄС та реалізацію рішень Саміту НАТО у Вільнюсі.

 

Про це повідомляє Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

 

У зустрічі взяли участь Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі, Надзвичайний і Повноважний посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Бріджет Брінк, Глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, Тимчасово повірена у справах Канади в Україні Наталка Цмоць, Тимчасово повірений у справах Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Ніколас Гарокс, Тимчасово повірений у справах Німеччини в Україні Тім Пранге, Перший радник Посольства Франції в Україні Роріг Бенжамен.

 

«Маємо дуже щільний графік — рішення, які плануємо ухвалити у вересні, дозволять створити міцну основу для рішення європейських лідерів про відкриття перемовин з Україною щодо вступу в ЄС до кінця року. Все українське суспільство уважно стежить за цим процесом, тож ми не можемо дозволити собі відступитись за крок до мети. Очікуємо відповідної рішучості і від європейських лідерів під час ухвалення рішення щодо України», – підкреслила Віцепрем’єрка під час зустрічі.

 

В контексті боротьби з корупцією, йшлося про ухвалення законопроєкту щодо відновлення е-декларування для посадовців, який у цей самий час розглядала Верховна Рада України. Окремо учасники зустрічі наголосили на важливості ухвалення законопроєкту про приведення положень національного законодавства щодо політично значущих осіб до стандартів ЄС та FATF.

 

Віцепрем’єрка подякувала партнерам за безпрецедентну фінансову допомогу, надану Україні від початку повномасштабної агресії росії, зокрема для продовження реформ. Урядовця висловила сподівання на подальшу спільну роботу задля трансформації країни, поінформувавши про завершення процесу селф-скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС.

 

«Проаналізовано близько 28 тисяч актів права ЄС. На основі цього аналізу, ми підготуємо Національну програму наближення нашого законодавства до права ЄС. Вона охоплюватиме усі 35 розділів нашої майбутньої співпраці. По суті, Програма стане дорожньою картою подальшої трансформації України на наступні роки», – повідомила Віцепрем’єрка.

 

Ще однією темою обговорення стали реалізація подальших кроків за підсумками Вільнюського саміту НАТО.

 

«Важливий напрямок – це нова адаптована РНП, яка міститиме перелік реформ, необхідних для оперативної сумісності України з Альянсом. Цей документ буде, по суті, дорожньою картою наших реформ у секторі безпеки і оборони. Для нас життєво важливо зараз, під час війни, адаптуватись, стати більш спроможними і сильними зсередини. Сподіваємось, на продуктивний діалог з НАТО для досягнення цієї цілі», – підкреслила Ольга Стефанішина.

 

Посли G7 у свою чергу запевнили у готовності підтримувати Україну у здійсненні реформ, необхідних для наближення країни до ЄС та НАТО.

 

Посольство Японії в Україні / 在ウクライナ日本国大使館 / Embassy of Japan in Ukraine

Посольство України в Італії/ Ambasciata d'Ucraina in Italia

U.S. Embassy Kyiv Ukraine

European Union in Ukraine

Embassy of Ukraine in Canada / Посольство України в Канаді

British Embassy Kyiv

Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew

Ambassade d'Ukraine en France / Посольство України у Франції