Про роботу підприємства, котелень, боротьбу з боржниками та стереотипами розповіла керівниця Нововолинськтеплокомуненерго Вікторія Герасимик | Новини Нововолинська

Про роботу підприємства, котелень, боротьбу з боржниками та стереотипами розповіла керівниця Нововолинськтеплокомуненерго Вікторія Герасимик | Новини Нововолинська

У студію БУГу завітала директорка Нововолинськтеплокомуненерго Вікторія Герасимик. Говорили з керівницею КП про роботу, оновлення котелень, стереотипи, з якими їй довелося боротися, щоб довести, що молода жінка може займати таку високу посаду на технічному підприємстві, боротьбу з боржниками та ряд інших питань.

Заступила Вікторія Герасимик на посаду директорки Нововолинськтеплокомуненерго у жовтні 2022 року, до того працювала юристом на даному підприємстві. За цей час, завдяки наполегливості та своїй команді, їй уже повністю вдалося увійти у курс справ, ознайомитися з аспектами дільності КП, зокрема, розібратися з виробничими та технічними напрямками. Нині вона може розказати всім про діаметри й протяжність труб, роботу техніки, нарахування тарифів, розібратися у деталях, які варто закупити для ремонту та провести екскурсію котельнями й розповісти, як вони функціонують.

Звісно, чи не щодня Вікторії Герасимик доводиться боротися з новими викликами та стереотипами, оскільки ще досі чимало людей вважає, що молода жінка не може досконало розібратися у всіх технічних аспектах такого великого специфічного підприємства, та й загалом, мовляв, це не зовсім жіноча справа. Однак своєю працею вона доводить інше: не важлива стать, а – професійність, наполегливість, працьовитість, бажання вчитись та розвиватися.

“Немає різниці, чи це жінка, чи чоловік. Так, це технічна робота, це є мережі, котли, все досить специфічно. Як на мене, тут більше залежить не лише від самого керівника, але й від загального колективу. Ми працюємо командою, у нас великий колектив, до війни це було понад 200 людей в сезон, нині орієнтовно 150 осіб працює, ще 10 – служать. Але ми з меншим обсягом працівників закриваємо ті ж питання, можливо нам ще сприяють погодні умови, бо зими були теплішими останні роки. Тож зі своїми викликами ми справляємося добре, аварійні ситуації виконується чітко і надаються вчасно послуги. 80 % споживачів обладнанні лічильниками обліку”, – розповіла керівниця Нововолинськтеплокомуненерго.

Щодо аварійності мереж, то Вікторія Герасимик, зазначає, що дійсно у місті мережі старі, зношені, прокладені у 70-80 роках, тож періодично виникають непередбачувані ситуації. Мешканців невеликих двоповерхових будинків закликають відключатися та переходити на автономне опалення. На оновлення всіх мереж потрібні значні ресурси, яких наразі у підприємства немає. Але все ж частину, завдяки власним коштам та залученим інвестиціям, потрохи оновлюють.

Програма переходу житлових будинків на автономне опалення діє, теплокомуненерго сприяє цьому, але, згідно з постановою Кабміну, для цього потрібна згода 75% мешканців будинку, а не лише одного споживача. Переходити можна у міжопалювальний період, з 15 квітня до 1 вересня. Наразі дозвіл на відключення від централізованого опалення мають мешканці 10 будинків, але, через війну, у частини людей змінилися плани й цей процес призупинився.

У 2022 році у місті, завдяки співфінансуванню німецьких грантодавців, міського бюджету та коштів теплоенерго за 23 млн грн переобладнали дві газові котельні у Нововолинську на твердопаливні. Частину робіт, щоб зекономити, працівники підприємства робили власними силами. Завдяки цьому вдалося виконати умови уряду, щодо зменшення витрати природного газу на 10%.

Також того року на 5-му мікрорайоні встановили модульну котельню, яка забезпечує опалення і подачу гарячої води для мікрорайону. Вона працює без оператора, керувати нею можна віддалено з телефону чи комп’ютера. Періодично котельню приїжджають обслуговувати електрики та слюсарі, проте немає потреби, щоб там постійно знаходився працівник. Також вона дає значну економію у споживанні газу. Досвід їх встановлення планують впроваджувати й надалі, зокрема в майбутньому хочуть встановити на 15-му мікрорайоні, але, щоб забезпечити потребу цієї частини міста, потрібно розмістити 3-4 таких котельні. Адже, як зазначає Вікторія Герасимик, це зручно, автоматизований процес дозволяє економити, як енергоресурси, так і робочу силу, з якою зараз є проблеми, як в Нововолинськтеплокомуненерго, так і на інших підприємствах.

Ще однією значною проблемою підприємства є боржники. Наразі вони боргують за спожиті послуги близько 40 млн грн.

“Борги є, деякі мешканці не платять роками. Є люди, які мають по декілька квартир, але там немає нікого прописаного. Ми в таких випадках подаємо до суду, проводимо претензійну роботу. Як за рік, так і за квартал, постійно скеровуємо претензії. Раніше розвішували повідомлення на під’їздах. Через ЗМІ та соцмережі постійно нагадуємо про необхідність сплачувати за спожиті послуги. Також у нас діють договори реструктуризації, що дозволяє розбити заборгованість на декілька платежів. Завжди намагаємось іти на поступки”, – зазначає директорка теплоенерго.

Підприємство не відключає злісних боржників за несплату. Але неодноразово зверталося до Кабінету міністрів України та прем’єр-міністра щодо внесення змін в законодавство, що дасть можливість забирати у злісних боржників нерухомість. Вікторія Герасимик вважає, що якби був такий один-два прецеденти на місто, то заборгованість зменшилася б у рази.

Також говорили з директоркою Нововолинськтеплокомуненерго про оновлення техніки на підприємстві, її застосування, нестачу робочої сили, співпрацю з міжнародними організаціями для залучення інвестицій та плани подальшої роботи на наступні роки. Більше знайдете у відеоінтерв’ю з Вікторією Герасимик.
Джерело