РФ обмежує можливості «зернової угоди» — міністр

РФ обмежує можливості "зернової угоди" - міністр

Фото: Reuters Зернову ініціативу було продовжено на 120 днів

Через позицію РФ затягується перевірка суден у Туреччині, заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Як наслідок експорт збіжжя у листопаді знизиться на третину.

Росія штучно обмежує можливості «зернової угоди», яка була продовжена на 120 днів. Про це заявив у неділю, 27 листопада, міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Зернову ініціативу продовжено на 120 днів, але Росія все ще має інструменти для штучного обмеження її можливостей. 77 суден стоять у черзі для проходу інспекції в Туреччині, порти Великої Одеси використовують до 50 відсотків своїх потужностей, вартість зерна зростає з кожним новим шантажем з боку РФ», — написав він у Facebook.

За словами Кубракова, штучне затягування перевірок призводить до збитків фермерів та судновласників: один день простою обходиться щонайменше у 30 тисяч доларів, а судна зараз очікують на інспекцію від двох до п’яти тижнів.

Експорт з портів Миколаєва

Дії РФ призведуть до зниження на третину експорту збіжжя у листопаді, зазначив міністр. «Ми мали досвід проведення 40 інспекцій на добу, зараз через позицію Росії за день перевіряється вп’ятеро менше. У жовтні «зернова ініціатива» дозволила експортувати 4,2 мільйона тонн зернових, у листопаді не вийдемо і на три мільйони тонн», — підрахував Кубраков і додав, що Україна має технічні потужності для експорту шести мільйонів тонн на місяць.

Також Кубраков наголосив на необхідності розширення можливостей «зернової угоди». «Стратегічно ми маємо домогтися не лише прискорення інспекцій на Босфорі, а й приєднання до ініціативи портів Миколаєва та пролонгації угоди на термін не менше року», — зазначив він. Україна офіційно вже звернулась до ООН та Туреччини із такою пропозицією, нагадав Кубраков.

Продовження «зернової угоди»

17 листопада у Стамбулі було подовжено ще на 120 днів дію «зернової угоди».

Угода, вперше досягнута в липні, передбачає вивезення зерна з українських портів «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний», а також створення безпечних маршрутів або «зернових коридорів». Тобто кораблі в цих портах і коридорах не можуть бути атаковані. 27 липня у Стамбулі відкрили Спільний координаційний центр, у якому під керівництвом ООН представники України, Росії та Туреччини стежать за експортом зерна та виконанням угод.

Джерело: Українська служба DW

Джерело