В ОП пояснили умови щодо переговорів та Маріуполя

В ОП пояснили умови щодо переговорів та Маріуполя

Росія заблокувала територію Азовсталі

Якщо буде знищено захисників Маріуполя, то політичні переговори припиняться, залишаться лише гуманітарні.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у ході телемарафону в суботу, 23 квітня, пояснив слова глави держави Володимира Зеленського про «червону лінію» в Маріуполі та вихід з переговорів з Росією.

Є кілька столів у рамках переговорного процесу. На одному з них лежить політична карта, на іншому — карта врегулювання з точки зору виходу з війни, але є ще окремі карти, гуманітарні. Це обмін полоненими, гуманітарні коридори, можливість вивести наших людей з тимчасово окупованих територій. Коли президент говорить про призупинення переговорного процесу, безумовно, мається на увазі повна зупинка політичної складової, або всіх інших, крім гуманітарної», — зазначив він.

Подоляк запевнив, що переговори про обмін полоненими та відкриття гуманітарних коридорів відбуватимуться постійно. «Бо це наші люди, і ми не можемо без цього залагодити справи цих людей, так щоб вони не відчували себе залишеними», — сказав він.

За його словами, захисники Маріуполя не здаватимуться. Полк Азов триматиме оборону міста. «Вони точно не здаватимуться. Це принципове питання, це символ незламності Азова. Тому це дуже важка ситуація», — зазначив радник голови ОП.

Подоляк упевнений, що зелений коридор із Маріуполя міг би вплинути і на Росію.

«Мені здається, що після подій у Київській області саме в Маріуполі РФ могла б довести, що все ж таки, не все людське втратили. Тобто, дати можливість забрати цивільних, військових, поранених, насамперед. Це було б добре для їхньої репутації, якої практично вже немає», — сказав він.

При цьому Подоляк вважає, що з облогою Маріуполя РФ хоче не просто ліквідувати захисників, а поставити їх на коліна.

«Росія думає, що цього ніхто не розуміє, але для світу це зрозуміло. Вони не просто хочуть убити людей, вони хочуть показово поставити їх на коліна, зняти якісь пропагандистські ролики і потім прокрутити їх для своїх внутрішніх потреб. Це точно не допоможе їм виграти війну, вони, в принципі, її не виграють. Це точно не допоможе їм створити тактичні перемоги та показувати їх для внутрішньої пропаганди», — наголосив він.

Нагадаємо, у Маріуполі на заводі Азовсталь перебувають близько 1000 мирних мешканців. Але російські війська відкрили коридор лише для здачі українських військових у полон.

Джерело