Зеленський погрожує відмовою від Будапештського меморандуму

Зеленський погрожує відмовою від Будапештського меморандуму

Фото: president.gov.ua Зеленський ініціював консультації щодо Будапештського меморандуму

Володимир Зеленський заявив, що доручив МЗС скликати саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму.

Президент України Володимир Зеленський ініціював консультації щодо Будапештського меморандуму. Про це він заявив під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки.

«За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тої зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне – немає мільйонів наших громадян», — сказав Зеленський.

За його словами, Україна вимагає перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

«З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі і безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму», — заявив Зеленський.

Він зазначив, що доручив МЗС скликати саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму, і якщо він не відбудеться або не надасть Україні гарантії безпеки, то буде визнаний Києвом як недійсний разом із пунктами, підписаними у 1994 році.

Будапештський меморандум — це міждержавний документ щодо гарантій безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Нагадаємо, Володимир Зеленський сьогодні, 19 лютого, виступає на конференції у Мюнхені.

Він звернувся до країн-членів НАТО і зажадав чіткої відповіді щодо вступу України до Альянсу.

Джерело