Характеристика на всю Україну: на Рівненщині медсестра звинувачує директора у побитті та схемах (ФОТО)

Колишня працівниця навчально-реабілітаційного центру села Ясининичі, що неподалік Рівного, звинувачує свого начальника у побитті. Конфлікт стався ще у влітку, проте лише зараз Ольга Лопатюк написала про це у себе на сторінці у Фейсбуці.

Зокрема, жінка опублікувала такий допис (подаємо текст без змін):

Не думала, що буду писати такі пости, але вимушена це зробити.   Знайомтесь! На фото директор НРЦ в с.Ясининичі Рівненської області Оксимчук Олександр Дмитрович.   Отож, я пропрацювала в цьому закладі вісімнадцять років медичною сестрою цілодобового чергування,жодних нарікань щодо моєї роботи ніколи не виникало.В колективі все гаразд, з батьками діток відносини хороші.Протягом останніх двох років директор предвзято до мене відносився, погрожував звільнити з роботи і все для цього зробив.   Аргументував все тим,що я пишу анонімно листи в департамент освіти,хоча жодного разу такого не було. Налаштовував проти мене працівників,забороняв зі мною спілкуватися. На період дистанційного навчання примушував виконувати важку роботу, яка не мала відношення до моїх обов’язків:згрібати сіно, виполювати бруківку та бур’ян на клумбах під відкритим сонцем при температурі 28-30.   Моїх колег відпускав з роботи значно раніше, а мене навмисно тримав до 18:00 год. Забрав ключі від кабінету, щоб я не мала змоги переодягнутись, попити води, пообідати.   Дійшло до того, що в мене і моєї колеги вимагав відкрити сумки для перевірки. Коли я відмовилася відкрити сумку він накинувся на мене з кулаками та вирвав телефон.   За роки роботи директора в цьому закладі звільнилося більше 25 людей і в кожного подібна історія.Колектив заляканий, перебуває під тиском, бояться обізватися, бо хочуть лишитися на роботі.Змушує постійно писати заяви за власний рахунок. Добровільно-примусово здавали кошти (1000-2000 грн залежно від зарплати) на генератор, який держава виділила безкоштовно.   В нелегкий час, коли наші чоловіки,сини…воюють, цей НЕДОКЕРІВНИК воює з жінками.   Р.S. Питання до департаменту освіти.Чи може така неурівноважена людина працювати з особливими дітьми?

Ольга Лопатюк пояснила журналістам Радіо Трек, що оприлюднила відеокадри побиття, бо колишній керівник відмовився написати їй позитивну характеристику. Вона вже два місяці без роботи і знайшла відповідну вакансію. Проте директор вимагав у неї взамін забрати заяву щодо побиття.

— Суть конфлікту у тому, що він займається не тими справами, якими треба займатися у цьому закладі. Він видумував схеми, щоб нажитися.

 

Є інші потерпілі. Наприклад, пробувала боротися бухгалтерка, яка мала інформацію щодо преміювання, проте через стан здоров’я вона здалася.

 

Мені особисто казав, що я знімаю, фотографую і відправляю інформацію у департамент освіти. Хоча, я цього не робила і доказів цієї діяльності не маю. І всі невдачі він скидав на мене.

 

Наприклад, він збирав гроші на генератор. У закладі було близько 20 дітей і ми отримали генератор, але директор казав, що нам треба потужніший. Тож деякі люди тихенько носили гроші. Так само виписував премії, які потім йому приносили назад.

 

Тож методами цькування та приниження він зробив все, щоб я пішла.

 

Я його попросила характеристику для нормальної роботи і нормального життя, а він не хотів. Коли я опублікувала відео, він вимагав видалити інформацію з соцмереж, — пояснює Ольга Лапюк.

Керівник навчального закладу Олександр Оксимчук визнає, що застосував силу до жінки і вирвав у неї з рук сумку, бо думав, що там були речі, які зникли з його кабінету. Каже, шукав документи про догану та акти щодо медсестри, мовляв, вона порушувала трудову дисципліну і навіть прогулювала нічні чергування.

— Цей інцидент стався у липні. Я ніколи не закриваю кабінет. У закладі було лише четверо осіб, бо всі були у відпустках.

 

Я зрозумів що у мене зникли речі з кабінету, тому попросив працівниць показати, що у них у сумках. Одна жінка воказала, що у неї було при собі, а Ольга Лопатюк відмовилася це робити.

 

Тож я викликав поліцію, вона спробувала піти додому і я, визнаю, шарпнув її за сумку, з якої випала пляшка пива і розбилася, але документів не було.

 

Поліцейські, які прибули на виклик, відібрали пояснення і з тих пір ця людина мене шантажує.

 

Насправді ця ситуація тягнеться вже давно. Це не спонтанно.

 

А потім вона прийшла і попросила характеристику. Я написав правду. Як спеціаліст – там все нормально, а як працівник вона постійно порушувала трудову дисципліну і створювала конфлікти. Були чергування у нічний час і вона була відсутня, — каже Олександр Оксимчук.

Олександр Оксимчук

Олександр Оксимчук надіслав нам частину листування з колишньою колегою, де вона вимагала хорошу характеристику і погрожувала йому. На скрін-шоті окрім тексту було і фото.

Олександр Оксимчук пояснив, що на фото – Ольга Лопатюк, таким чином, каже керівник закладу, вона протестувала під час виконання господарських робіт. На запитання чи законно це і, чи є у посадових обов’язках медсестри виконання робіт по благоустрою Олександр Оксимчук пояснив, що таким чином працівниця відпрацьовувала відпустку. Каже, взимку вона їздила на півтора місяця на відпочинок на Балі.

— Через те, що влітку дітей у закладі немає і, відповідно до законодавства, її залучили до прибирання території навчального закладу, — пояснив Олександр Оксимчук .

Наразі відомо, що зниклих документів досі ніхто не знайшов, а факт нанесення легких тілесних ушкоджень розслідують правоохоронці.

Зауважимо, доказів того, що ці документи взагалі були – немає.

 

Як і невідомо, чи була жінка у відпусті, але на її сторінці у соцмережах можна побачити світлини з відпочинку у теплих країнах на узбережжі моря.

У пресслужбі поліції також зауважили, що промоніторили інформацію, яку опублікувала потерпіла щодо збору коштів з працівників на генератор, і перевіряють ці дані.

Однак подібних заяв щодо утисків інших працівників та переслідувань з боку посадовця до поліції не надходило.

Разом з тим виявилося, що скарги на керівника навчально-реабілітаційного центру села Ясининичі таки надходили до Департаменту освіти області. Заступниця керівника Марина Пашковська повідомила, що в більшості це були анонімні заяви, без вказання заявників.

Департаментом в межах повноважень було відібрано усні та письмові пояснення у директора, з’ясовано деталі відповідно до чинного законодавства або ж скеровано за належністю звернення.

Службові перевірки проводила Рівненська обласна рада. Наразі Радіо Трек чекає коментар з пресслужби облради щодо результатів і причин перевірок.

Джерело