На водоймі поблизу Хмельницької АЕС зимують лебеді

Традиційно водойми, розташовані поблизу Хмельницької АЕС, приваблюють лебедів-шипунів узимку. Їх кількість з року в рік різниться. Найбільше пернатих було зафіксовано на технологічній водоймі ХАЕС у 2010 році – 174 птахи.

Зимівля лебедів-шипунів – це цілком нормальне природне явище, зважаючи на теплі зими. Птахам, які гніздяться на невеликих ставках в околицях Нетішина, наразі не потрібно нікуди мігрувати, адже тут вода рідко замерзає й корму достатньо, а це є головною умовою зимівлі. Лебеді заздалегідь відчувають похолодання та небезпеку, при цьому вони можуть навіть власними силами розбивати тонку кригу. Ці птахи здатні легко перелітати на досить значні відстані, наприклад, до Чорноморського узбережжя вони можуть дістатися за кілька днів і там спокійно перечекати люту зиму.

Коли ви бачите лебедів, які сидять на кризі чи на березі, сховавши голову під крило, не хвилюйтесь – їм не холодно і вони не замерзають, а просто відпочивають. Тому у більшості випадків їх не треба зганяти і рятувати, адже птахи перебувають у так званому енергоощадний режимі, і зайвий фактор турботи лиш його порушить.

Лебеді пристосовані добувати собі їжу з води, адже харчуються різними водними рослинами, молюсками, водними рачками, тому, як правило, немає потреби їх підгодовувати. Однак у гості до прекрасних пернатих люди все ж таки з порожніми руками не приходять: несуть і зерно, і овочі, і хліб.

Однак варто прислухатися до орнітологів, які застерігають у виборі смаколиків. Категорично не рекомендується годувати їх хлібом, особливо чорним, оскільки процеси бродіння, які викликають дріжджі, можуть спричинити у птахів розлади травлення. Серед гостинців може бути зерно, зокрема варена перлова крупа, інші каші, варена картопля, листя салату, шпинату, інша листкова зелень.

 

Джерело