Освідчився та вирішив захищати кохану в лавах ЗСУ: Неподалік Рівного рятують пораненого захисника з Грузії

У Рівненському госпіталі для ветеранів реабілітацію проходить унікальний пацієнт – грузин Спартак Лекіашвілі. У закладі він перебуває з нареченою Вікторією. Дівчина не відходить від добровольця ні на крок, адже чоловік не рухається самостійно та втратив зір.

Вікторія познайомилася зі Спартаком у Польщі. Він приїхав за дівчиною в Україну, освідчився та вирішив її захищати в лавах ЗСУ.

У складі інтернаціонального легіону Спартак Лекіашвілі три місяці воював на Луганщині, але отримав важке поранення – в голову потрапили два уламки міни. У результаті чоловік на місяць впав у кому.

Шансів вийти з неї малі, бо важке поранення. Запитую, коли? До сьогодні пам’ятаю слова лікаря: «поки вийде з коми – закінчиться війна», – розповіла Вікторія Славенко.

Спартак таки прийшов до тями, але втратив зір і рухомість. З нареченим Вікторія уже побувала в семи лікарнях України. Всюди іноземця повноцінно відмовлялися лікувати за програмами військових – адже не має посвідки на проживання. Через це скасували реабілітацію в Норвегії.

Уже в останній день – ми готові були їхати.  Подзвонили з МОЗу, сказали – все скасовується. Коли запитала причину. Він не має громадянства. Це величезна проблема з його реабілітацією, – ділиться дівчина.    

У госпіталі для ветеранів грузина лікують коштом закладу. І зусилля реабілітологів дали результат – почав тримати голову та підіймати руки.

Ми хочемо покращити його мобільність. Хочемо, щоб він був максимально, враховуючи його травму, був максимально незалежним. Стоїть питання про повернення зору, чи воно є можливим. Потрібно дообстежувати, звертатися в спеціалізовані заклади, – зазначила лікар фізичної реабілітації Павлина Косар.

Вікторія прагне, щоб до Спартака хоча б частково повернувся зір. Для цього потрібно звернутися в профільні мед заклади, але без посвідки – це неможливо. Наречена зібрала всі документи та звернулася до міграційної служби Рівненщина. Там підтвердили – легіонер має право на безплатне лікування в Україні. У вересні набрала чинності постанова, що «іноземцям, які мають військовий квиток, автоматично видають документ на тимчасове проживання».  

У госпіталі на основі довідки міграційної служби Спартаку Лекіашвілі уклали декларацію з сімейним лікарем. Тепер грузина лікуватимуть за кошти Національної служби здоров’я. Вікторія готується перевезти Спартака до Львова, щоб в офтальмологічній лікарні хоча б частково перевірити зір.    

Додамо, що батько Вікторії Славенко теж був військовим, але, на жаль, 22 жовтня він загинув. У дівчини залишилися двоє молодших братиків.

Джерело: Ми-Україна

Джерело