Перші відключення боржників від світла у Рівному: скільки людей знайшли гроші на оплату боргів

У грудні минулого року уряд зняв мораторій на відключення комунальних послуг та електричної енергії за борги.

ТОВ «РОЕК» на Рівненщині відключає абонентів від послуги після повідомлення споживача про наявну заборгованість та необхідність її погасити. Якщо протягом 10 днів реакції від боржника немає, йому надсилається попередження про відключення.

Першими до переліку на відключення увійшли найбільші боржники. Ці споживачі подекуди накопичили до 100 тисяч гривень боргу, і не здійснили жодного платежу з початку повномасштабного вторгнення.

На початку 2024 року на Рівненщині кількість побутових споживачів-боржників складала 11 357 споживачів, і сумарно вони заборгували 66 млн 643 тис. грн.

Станом на 5 лютого, після проведення відключень оператором системи розподілу 25 та 30 січня, кількість боржників зменшилася майже на 2 тисячі – до 9557 споживачів електричної енергії Рівненської області.  Заборгованість вдалося зменшити таким чином на понад 14 млн грн – до 52 млн 158 тис. грн.

Варто зауважити, що договори реструктуризації оформили 157 побутових споживачів-боржників Рівненської області на суму 2 млн 532 тис.грн.

Наразі ТОВ «РОЕК» сформувало списки боржників, яким припинятимуть електропостачання у лютому. Власне, аби запобігти відключенням, слід оплатити борги або укласти угоду про реструктуризацію боргу.

Постачальники нагадують, що після проведення відключення оператором системи розподілу, для відновлення електропостачання споживачеві необхідно буде, окрім заборгованих коштів, також оплатити послугу повторного підключення для Рівнеобленерго. А згідно з п. 7.12 Правил роздрібного ринку відновлення живлення електроустановок споживача здійснюється протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості.

 

Джерело