Рівень народжуваності стрімко падає, але Рівненщина поки — у ТОПі (СТАТИСТИКА)

Рівненщина потрапила у п’ятірку лідерів за рівнем народжуваності. Торік в області народилося понад 9,5 тисяч дітей. Таким чином наш регіон посів 5-те місце у рейтингу.

Попереду, як не дивно, прифронтові Одещина та Дніпропетровщина, там зареєстрували близько 14 тисяч новонароджених.

На Львівщині народилося майже 17 тисяч малюків, а абсолютним лідером є Київщина.

Там зареєстрували понад 30 тисяч маленьких українців, майже 20 тисяч з яких народилися у столиці.

Загалом, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Міністерства юстиції, торік в Україні народилося майже 190 тисяч дітей і це на третину менше, аніж було до повномасштабного вторгнення. Загалом це найнижчий показник народжуваності за всі часи незалежності України.

А найбільше дітей у нашій країні народилося у 2012 році.

Тоді зареєстрували понад пів мільйона дітей.

Фахівці кажуть, що є кілька причин на зменшення народжуваності. Наразі багато сімей відкладають народження дітей в очікуванні сприятливого періоду. Деякі родини почали відкладати народження дітей ще раніше, під час пандемії коронавірусу.

Окрім того, родинам дедалі важче ухвалити рішення про народження ще однієї дитини після появи на світ первістка через війну, соціальні та економічні негаразди.

Ще один фактор зменшення народжуваності – розділення родин внаслідок війни, коли жінка перебуває за кордоном, а чоловік в Україні, або коли жінка перебуває в Україні, а її чоловік воює.

До слова, має Рівненщина гарні показники народжуваності й у 2024 році. За перші місяці року в області народилося понад півтори тисячі  немовлят. Найбільшу кількість малюків зареєстрували у Рівненському, Сарненському, Рокитнівському, Вараському відділах ДРАЦС.

Джерело