11 квітня — Берещення (День Берези): історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна лаятися і говорити погані слова.

Всенародне свято Берещення ("День берези") щорічно прийнято відзначати в квітні, 11 числа. У цей день на Русі було прийнято відкривати сезон збору березового соку. Церквою в цей день шануються святий Євтихій, архієпископ Константинопольський і мученик Єремія Римський, інформує Ukr.Media.

Історична довідка

Святий Євтихій народився в селищі Божественне Фригійського Царства (суч. центр. Туреччина) в сім'ї потомствених християн. Дитина виховувалася в благочесті і за християнським каноном. Досягнувши 12 років, він відправився до Константинополя для отримання духовної освіти, де вибрав для себе шлях ченця. За беззаперечне і ревне служіння вірі Євтихій спочатку став архімандритом у рідній для нього Амасіївській обителі, а потім у 552 році і патріархом Константинопольським.

Чергове гоніння на християн, застало Патріарха прямо в Римі, де він перебував з дипломатичною місією, щоб відрадити місцевого правителя марно проливати кров. Там проходячи по вулиці, він побачив, як натовп забиває самотнього римського солдата.

Молодий юнак тримав у закривавлених руках хрест і посилено молився. Євтихій наказав своїй охороні розігнати натовп і дізнатися ім'я юнака. Того звали Єремія і він був одним з небагатьох сміливців, хто відкрито носив ім'я Христа на губах в той смутний час.

Коли місцевий правитель дізнався про подію, він негайно велів схопити і стратити "відступників", які ховаються на території місії Константинопольського Патріархату. У той самий день, солдати увірвалися в приміщення і вирізали всіх хто там знаходився, в тому числі і самого патріарха Євтихія.

Народні традиції

Традиційно в міфології, береза є символом жіночого єства. Вона уособлює материнську турботу, здоров'я і життя.

У християнській традиції, береза була засобом, здатним позбавити людину від гордині, деспотизму і свавілля. Побиття березовими прутами, було поширеним в минулому покаранням для різних шахраїв, брехунів і дурних і недбайливих дітей.

На Берещення було прийнято обв'язувати гілки дерева кольоровими стрічками, і загадувати бажання.

Вважалося, що зібраний і випитий в цей день березовий сік, володіє особливою цілющою силою. Хворих після прийому соку відводили в лазні, де багато годин парили та били березовими віниками. Вважалося, що така процедура, якщо і повністю не вилікує, то вже точно полегшить симптоматику будь-яких захворювань.

Вагітні жінки, яким скоро належали пологи, підходили до дерева і просили про швидкі і безболісні пологи.

Прикмети

  • Грім з ранку — чекайте швидких холодів;
  • Коли в цей день із заходу йде хмарність — чекайте негоди;
  • Якщо з берези сік сильно ллється — літо буде холодним;
  • Щоб захистити будинок від грози і блискавки, необхідно прив'язати до козирка березову гілку;
  • Сороки гнізда низько в'ють — літо буде вітряним.

Источник