12 жовтня — Феофан Милостивий, Киріак Відлюдник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні потрібно виявляти добро та щедрість. Такі вчинки будуть винагороджені.

12 жовтня православні християни вшановують пам'ять святих Феофана Милостивого і Киріака Відлюдника, інформує Ukr.Media.

12 жовтня за народним календарем — Феофан Милостивий

Феофан проживав у місті Газа. Будучи багатим, він надавав всіляку допомогу хворим і бідним людям. У свій будинок завжди безкоштовно пускав подорожніх, надаючи їм вечерю і нічліг. За безмежну чуйність, доброту і щедрість народ назвав його Феофаном Милостивим.

А коли Бог послав йому випробування, позбавив здоров'я і багатства, Феофан мужньо витримав всі життєві тяготи. Тіло його розклалося і набрякло, від нього виходив смердючий запах. Дружина зневірилася, але він знайшов в собі сили підтримати і втішити її.

У день, коли прийшла його остання година, почався страшний ураган, грім і блискавки. Дружина в переляку розридалася, але Феофан сказав, як тільки він помре, погода налагодиться. Так і сталося. Відразу ж його тіло очистилося від страшних ран і стало виділяти зцілюючу олію.

Звичаї та традиції свята

Дуже часто в цей день стоїть туманна і похмура погода. У народі з такого приводу навіть склали приказку: "Святий Феофан на сонце накинув каптан". Але саме 12 жовтня ще могло повернутися ненадовго тепло, воно останнє перед справжнім осіннім похолоданням.

Киріак Відлюдник вважається покровителем мандрівників. Тому, якщо 12 жовтня, хтось перехожий просив їжі або води, не прийнято було йому відмовляти. Мандрівника заводили в будинок і пригощали обідом, це обіцяло господарям достаток і щастя.

Обряди в день Феофана Милостивого

Неодмінно в кожному будинку повинен бути захисний оберіг, який вбереже домочадців від проклять і магії, пробоїв аури і негативу, сварок і невдач, недуг і смерті, ворогів і злих людей. Роблять обереги з осикових або вербових гілок, прикрашають стрічками і намистинами, горобиновими гронами, горіхами, бобовими. Обов'язково окроплюють святою водою і вішають над входом в будинок.

Найсильнішою захистом є ікони:

"Неопалима Купина". Захистить житло від пожеж (проблем з електричною проводкою і газовим обладнанням).

Ікона Ангела-Хранителя (ікона того, чиє ім'я носить господар будинку). Захищає від чорної магії, пробоїв аури, негативу і поганих думок.

Народні прикмети

  • Зоряне небо в ніч на 12 жовтня віщує сухі осінні дні і щедрий урожай в наступному році.
  • Якщо вдень сильний вітер дме, а ввечері стихає, значить, в найближчий тиждень буде ясно.
  • Коли на Феофана пізно ввечері або вночі на землю спускається туман, то в найближчі дні не передбачається заморозків.
  • Місяць в ніч на 12 жовтня каламутний і блідий, варто чекати затяжного дощу.
  • Якщо на Феофана раптом сіль в сільниці відволожилася, значить, скоро почнеться дощова погода.

Источник