12 січня – Анисія Зимова: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна шити і прясти, бо це принесе нещастя.

У православних християн в церковному календарі на 12 січня (30 грудня — за старим стилем) припадає день поминання святої Анисії Солунської. У нас він відомий як Анисія Зимова, інформує Ukr.Media.

Життєпис святої Анисії

Анисія була народжена в III столітті. Її батьки були християнами з грецького міста Солуні. Мати і батько рано померли, а осиротілій Анисії дістався після них величезний спадок. У той період правив імператор Максиміан, який піддавав віруючих в Ісуса Христа переслідуванню, тортурам і стратам. Знаючи те, що багатство не дозволяє потрапити в Царство Небесне, Анисія роздала успадковані гроші і дала волю своїм рабам. Свої сили дівчина направила на допомогу бідним і сиротам, а також поміщеним під варту християнам.

В один із днів Анисія прямувала до церкви, щоб помолитися. Вона виявилася оточеною язичниками, що поспішали у свій храм. Почекавши, поки вони пройдуть, вона збиралася йти далі, але на неї звернув увагу один зі стражників. Дівчина відверто сказала йому, що прямує в християнський храм. Він хотів силою доставити її в язичницьку церкву і примусити там до здійснення жертвопринесення. Але дівчині з ім'ям Христа на устах вдалося вирватися. Розгніваний воїн схопився за меч і пронизав християнку. Вмираюча Анисія опустилася на землю. Похована вона була біля міських воріт, де пізніше послідовники християнства звели молитовний будинок.

Звичаї та повір'я у свято

  • На Анисію Зимову прийнято було звертатися до святої з молитвами про зцілення від шлункових захворювань.
  • У це свято в сім'ях чоловіки відправлялися на полювання за кабаном або заколювали свиней. Господині за звичаєм куховарили страви з принесеної здобичі і відварювали свинячі шлунки.
  • У цей день заведено було вгадувати майбутню погоду по нутрощах убитих тварин. Так, ненаповнений шлунок свині вважався пророцтвом затяжних холодів. Велика печінка мала славу передвісника тріскучих морозів у другій частині зими. Рівна і гладка селезінка вказувала на люту холоднечу майбутньої зими.
  • На Анисін день ніхто не брався за рукоділля, воно вважалося під забороною.

Прикмети

  • Подув вітер з півдня — очікуйте тепла влітку і гарного врожаю.
  • Гучне цвірінькання горобців — чекайте відлиги.
  • Не дозволялося солити страви в цей день — накличете біду.
  • Не можна брати ніяких подарунків у незнайомців, щоб не стати жертвою чаклунства (псування).

Источник