14 серпня — Медовий Спас: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні потрібно з'їсти хоча б трохи меду.

14 серпня православні християни святкують Медовий Спас (його по-іншому ще називають Перший, Маковій, Спас на воді), інформує Ukr.Media.

Історія свята

Також 14 серпня — перший день Успенського посту. Він за суворістю майже такий же, як Великий, але дотримуватися його набагато легше. Адже до кінця літа сади і городи повні овочів і фруктів. А з бджолиних вуликів йде збір меду, саме тому Спас і назвали медовим. Завдяки великій кількості природних дарів нового врожаю Успенський піст отримав в народі назву "Ласунка".

У цей день проводиться мале водосвяття. Після служби здійснюють хресний хід від церкви до природної водойми (ставок, річка, джерело), батюшка освячує воду, після чого в ній купаються люди, а потім купають і домашню худобу. Вважалося, що в освяченій водоймі на Медовий Спас можна змити недуги і негатив.

У храмах після служби проводять освячення нового врожаю меду і маку.

Звичаї та традиції на Медовий Спас

Рано вранці 14 серпня власники пасік відкривають переповнені вулики, збирають мед і несуть в храм для освячення. Після цього солодкі ласощі дарують родичам, сусідам, знайомим в знак поваги, або роздають жебракам. Частину маку і меду треба залишити в церкві, щоб могли пригоститися священнослужителі і всі парафіяни. Столи в це свято накривають традиційними пісними стравами — маковими коржами і пряниками, млинцями і пиріжками з медом, квасом медовим.

На Медовий Спас треба каятися у своїх гріхах, особливо це стосується дівчат і жінок. Кажуть, що саме в цей день Бог милостивий до прекрасної половини людства і прощає їм всі гріхи.

Юні дівчата, щоб зміцнити волосся, вплітали в нього освячені макові квіти.

Після Першого Спасу не заведено занурюватися в воду, бо вона починає цвісти. Вважається, що це свято знаменує закінчення літа, треба проводжати тепло і готуватися до зими.

З давніх-давен на Русі було прийнято на Медовий Спас надавати допомогу сиротам і вдовам.

Обряди

Зібраний урожай маку, так само як і мед, освячували в церкві, після чого готували з нього святкові страви і робили обереги від негативу.

Дуже хороший захист будинку від зла — макові освячені зернятка, розкладені під порогом.

Від чаклунів і негативу захистить житло маковий букет, який доповнюють калиною, квітками соняшнику, травою полину, гілочками м'яти і материнки. Такий оригінальний букет не тільки захищає будинок, але і відмінно виглядає в інтер'єрі кімнати.

Будь-яку нечисть, яка захоче проникнути в будинок, віджене дикий мак, розсипаний по всіх кутках житла.

Мед, який освятили в храмі, але не з'їли 14 серпня, треба перелити в чистий скляний або глиняний посуд і поставити в темне місце. Його зберігають і вживають при недугах і душевних занепокоєннях.

Народні прикмети

"На Медовий Спас медок навіть жебрак покуштує". Ця приказка пішла неспроста, вважалося великим гріхом обділити жебраків в свято Медового Спаса.

  • Якщо в цей день очистити тік, значить, скотина весь рік буде здорова.
  • Малина, зібрана на Медовий Спас, має лікувальні властивості.
  • Якщо 14 серпня курям дати попити освяченої води, вони будуть нестися цілий рік.
  • Вітряна погода на Медовий Спас говорить про те, що буде морозна і сніжна зима.

Источник